Op bepaalde scholen waren er op de eerste schooldag niet voldoende stoelen en tafels voor kinderen. De leiding van de scholen heeft op de een of ander manier de kinderen vooralsnog geaccommodeerd. “Ik heb inderdaad signalen gehad over een tekort aan meubilair op bepaalde scholen”, zegt voorzitter Michell Nerkust van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS).
Nerkust geeft aan dat hij nog geen volledige feedback heeft gehad van de leden, maar hij wel signalen over een tekort aan meubilair. Er tegelijk zijn ook meldingen gedaan van diefstallen op scholen. “Diefstal op scholen maken we nu bijna elk jaar mee, maar het moet nu gaan ophouden”, zegt de bondsvoorzitter. Door de inbraken worden de scholen gedupeerd en zodoende ook verder in de kosten gejaagd. Nerkust wilt niet aangeven op welke school de diefstallen zijn gepleegd, maar op een Rooms-Katholieke school zijn er kranen van de toilettengroep buit gemaakt.
De FOLS-voorzitter zegt verder dat ondanks het tekort aan meubilair er aan de schoolleiding is gevraagd om de leerlingen toch op te vangen, niet naar huis te sturen en blijven motiveren. “We weten dat niet alle leerkrachten plezierig aan het werk zijn gegaan vanwege de huidige situatie van het land, maar het is de taak van de leerkrachten om de kinderen centraal te stellen.” Ouder hebben heel veel geld uitgegeven om hun kinderen naar school te sturen. Het zou dus niet goed en prettig overkomen om de leerlingen al op de eerste schooldag naar huis te sturen, vind de voorzitter.
Voorzitter Wendey Riedewald van het Mulo directeurenberaad kon vooralsnog niet veel zeggen over de eerste schooldag. Zij heeft nog geen feedback gehad van haar collega’s en wacht nog even af. “We kijken nog hoe deze week afloopt.”