Wat heb ik me gestoord aan de verschrikkelijk racistische opmerkingen die volgden na ‘de ontstane situatie”. Dat men het bestempeld als “ontstaan”, is raar. Daarmee lijkt het alsof we zeggen dat we op een dag wakker werden en dat een deel van onze bevolking zomaar is gaan plunderen. Het zou ons sieren als we het anders zouden bestempelen, hoe weet ik niet, en zouden beseffen dat wij er met elkaar naartoe hebben gewerkt. Laten we het de “ernaar te gewerkte situatie” noemen. Dat ten eerste.
Ten tweede is het toch belachelijk dat men direct terugvalt op racistische denkwijzen. Het is net alsof sommige mensen hun kans schoon zagen om hun ware aard te laten zien. Oproepen tot executie van Blakamans. Reacties van Blakamans om Hindoestanen te roven. Wat is dat voor een belachelijk vertoon? Mensen die de beelden hebben geanalyseerd en hun ogen hebben gesloten voor de andere bevolkingsgroepen die mee hebben geroofd.
Eerlijkheidshalve kan men niet anders dan toegeven dat er overwegend een bepaalde etniciteit heeft geplunderd. Echter, moeten we onszelf de vraag stellen of deze mensen hebben geroofd omdat ze een bepaalde etniciteit hebben of omdat er andere redenen zijn. Het antwoord is natuurlijk dat etniciteit er niets mee te maken heeft tenzij we de historie erbij halen. De maatschappelijke en sociaaleconomische status van deze mensen is bepalender geweest voor het handelen. Of het gerechtvaardigd is, is een heel ander verhaal. Want dat is het natuurlijk niet. Maar wij staan niet in de schoenen van hun dagelijkse leven.
Meegaand in die racistische denkwijze kunnen we ook naar iets anders kijken, bijvoorbeeld subculturen zoals de LGBT-ers. Vaak worden zij als gruwel in God’s oog omschreven. Heeft deze groep zich ooit zo misdragen dat de hele bevolking is getraumatiseerd? Dat ondernemers hun bedrijven moesten sluiten? Wanneer we zouden kijken naar welke groepen zich allemaal bezig houden met sociaal werk, of activiteiten ten behoeve van het milieu dat alle Surinamers ten goede komt, is deze groep juist daar goed vertegenwoordigd.
Ook kunnen we stellen dat het juist de groep is die nu onder vuur ligt die zich vaker keihard en gruwelijk uit over LGBT-ers. Door invloed van religie of andere levensovertuigingen of gewoon puur onwetendheid. Het zou ons allen sieren als we echt eens een keer naar elkaar zouden kijken als mens en daarna als Surinamer. We gaan moeten bundelen en zien wat elke etnische groep of subcultuur kan bijdragen aan de opbouw. Verdeeldheid komt niemand ten goede behalve de mensen in het centrum van macht dat eigenlijk het centrum van bestuur zou moeten zijn.
Bundelen is uitdagend omdat we nog steeds geen eenheid vormen. We veroordelen elkaar volgens onze persoonlijke overtuigingen terwijl we dondergoed weten dat wat goed is voor de een niet goed hoeft te zijn voor de ander. Dat is ook niet de bedoeling. We kunnen allemaal gedijen in ons land als we elkaar die ruimte geven. Die ruimte is nodig op financieel-economisch en sociaal-maatschappelijk vlak. Omdat te kunnen bereiken zouden we allemaal moeten werken aan het verminderen van onze vooroordelen jegens elkaar. Tot die tijd is onze Bromki Dyari gewoon puin en daar werden we afgelopen week keihard mee geconfronteerd.