Sherida Mormon, directeur van de METS, stond op Wereld Toerisme Dag stil bij het belang van een toerismewet, vooral met het oog op de heropstart van de sector, die tijdens de pandemie veel slagen heeft moeten incasseren. Die wet is nodig om de sector te beschermen en te ontwikkelen. “Het belang zit in regulatie van de sector, het gaat om een autoriteit die gefocust is op het toerisme dat marketing en alle andere coördinatie op zich heeft”, zegt Mormon tijdens een uitzending van M’Manten Taki.
De toerismewet is volgens Mormon een tool om de sector die weer opgebouwd moet worden, beter te laten functioneren, maar ook om de toeristen te beschermen. Met als thema ‘Tourism for inclusive Growth’ heeft het Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) samen met de private sector een kick-off gehouden in Residence Inn in het kader van Wereld Toerisme Dag die jaarlijks op 27 september valt. TCT erkent de belangrijke rol die toerisme heeft en de belangrijke rol die de toerismesector kan vervullen binnen de Surinaamse economie. Mormon is blij met de aandacht die er wordt gegeven aan deze dag en bespreekt ook de meerwaarde van de sector voor ons land. Toerisme kan bijdragen aan het beter maken van gemeenschappen, vooral als dit op een duurzame manier tot stand kan komen.
Vanwege de pandemie heeft de toerismesector in Suriname veel te lijden gehad.
Vanwege de pandemie heeft de toerismesector in Suriname veel te lijden gehad. Mormon zegt dat de sector veel klappen heeft moeten incasseren. In 2016-2017 kwamen er gemiddeld 250.000 mensen naar Suriname en werd toen een heel grote groei ervaren in de toerismesector van bijkans 6 procent per jaar. “Dat is meer dan het wereldgemiddelde, dat tussen de 4 procent per jaar ligt. Maar in de wereld van de pandemie is het aantal geslonken tot 20.000 mensen per jaar”, zegt Mormon. De grote verafgelegen oorden in het binnenland hebben zelfs nul toeristen gehad. “Dit zijn veelal de oorden die zich vooral richten op de buitenlandse toeristen en die liggen in een hogere prijsklasse”, legt Mormon de reden uit.
Ook het aantal bedrijven is afgenomen in het afgelopen jaar met de pandemie. “Al deze bedrijven waren ontstaan uit die groei die Suriname toen doormaakte. Als we kijken naar waar we nu zijn teruggebracht met het aantal bezoekers, gastenverblijven en oorden kun je stellen dat we zijn teruggebracht naar het niveau van 1990”, merkt de METS- directeur op. Toch heeft de sector met de grote klappen veel kunnen leren, vooral hoe je zou moeten overleven in een periode van crisis en pandemie. “We hebben geleerd efficiënter te werken, we hebben geleerd om samen te werken.” Als voorbeeld haalt ze aan de Para-oorden die een gezamenlijke aanpak hebben geïmplementeerd om hun district te promoten.