Het Platform van Traditioneel Gezagsdragers Brokopondo vreest dat met het openstellen van de spuikleppen op zaterdag 10 december, de situatie van eerder dit jaar, zich zal herhalen.
De voorzitter van het platform, Henry Kaffe, is van mening dat het besluit van Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) N.V niet zonder gevolgen zal blijven voor de bewoners van Brokopondo. Staatsolie heeft laten weten dat de spuikleppen van de Afobakadam minimaal opengezet zullen worden en dat de dorpen stroomafwaarts aan de Surinamerivier hier nauwelijks last van zullen ondervinden. SPCS heeft hiertoe besloten, omdat het in de afgelopen maanden in de grote droge tijd, ook veel heeft geregend.
Verantwoordelijkheid
Kaffe gelooft dat met de expertise die Staatsolie in huis heeft, niet dezelfde fouten gemaakt kunnen worden zoals in de afgelopen periode. Hij begrijpt dat het water in de stuwdam van tijd tot tijd gespuid moet worden. Echter, hoopt hij dat het deze keer op een verantwoordelijke manier zal geschieden, zodat de dorpen in het gebied niet weer onder water lopen.
Hij wijst erop dat toen de stuwdam in handen was van Suralco, dorpen nooit onder water zijn gelopen bij het spuien. Daarom gelooft hij dat de aanpak van Staatsolie niet helemaal juist is. “Ze kunnen de stuwdam niet goed beheren”, beweert Kaffe. Hij geeft aan dat de overheid de hoofdverantwoordelijke is van deze aanpak en het ook behoud, omdat ze wil besparen op het gebruik van dieselmotoren bij het opwekken van energie. “Daar gaat het om en ze moeten eerlijk erover zijn.”
Tegemoetkoming
Staatsolie heeft bekendgemaakt dat laaggelegen gebieden langs de rivier mogelijk last zullen hebben van wateroverlast. Echter, wijst de voorzitter van het platform erop dat de gebieden langs de rivier, kostgronden zijn van de bewoners. Kaffe geeft aan dat bewoners nu pas weer na de recente overstromingen proberen om hun kostgronden te beplanten, dan worden ze nu geconfronteerd met dit nieuws. Hij wijst erop dat ruim tachtig procent van de dorpelinge afhankelijk is van hun kostgrond. Met het openzetten van de spuikleppen vreest hij dat de mensen in hetzelfde schuitje zullen komen.
Gezien het staatsbedrijf niet kan stoppen met spuien, ziet Kaffe graag dat de regering fondsen beschikbaar stelt voor de mensen van Brokopondo zodat zij op hoger gelegen gebieden hun kostgronden kunnen aanleggen.
Ook vindt de voorzitter het erg dat de voorgaande regeringen nooit de landbouw in het binnenland hebben willen structureren, voor situaties als deze. Hij zegt dat het vanzelfsprekend is dat kostgronden langs de rivier worden aangelegd, omdat de watertoevoer voor de gewassen daar beter kan geschieden.
Geen actie vanuit de overheid
Kaffe wijst erop dat hoewel de overheid hulp had toegezegd aan de mensen die slachtoffer waren geworden van de overstromingen eerder dit jaar, zij nooit op enige manier een tegemoetkoming van de staat hebben ontvangen. “De overheid doet niets voor de mensen van Brokopondo. Ik kan niet zeggen dat Staatsolie voor wateroverlast zorgt, ik zeg wel dat de regering de hoofdverantwoordelijke is.”
Kaffe geeft verder aan dat Staatsolie en andere buitenlandse organisaties de slachtoffers hebben ondersteund. De Surinaamse overheid blijft uit met haar deel. De gezagsdrager die het bericht over het spuien dinsdag ontving, heeft de mensen uit zijn dorp (Nieuw Lombe) vanmiddag op de hoogte gesteld van het besluit van Staatsolie en waarop zij voorbereid moeten zijn.