Het aanleveren van materialen voor de herstelwerkzaamheden voor de dam te plantage Alliance in Commewijne vlotte niet en heeft lang geduurd. Dat zegt de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij Parmanand Sewdien in een reactie aan Key News.
Sewdien ontkent nog bekent dat de dambreuk door menselijk falen is gebeurd. Hij zegt dat de werkers al geruime tijd bezig waren met het herstellen van de dam. Er werd nog een analyse gemaakt van de dam en haar zwakke plekken aan de kustvlakte. “Maar het water was ons voor geweest”, merkt Sewdien op. De minister geeft verder aan dat het wel duidelijk was dat de zaken te Alliance niet zo goed gaan. “De dammen langs de rivier waren toen opgehoogd, maar als het water tegen de rivieroever blijft schuren, dan kun je een dag zeker problemen verwachten.”
De dambreuk die dinsdag ontstond heeft meer dan 70 huishoudens getroffen. Vele van de huizen waren tot boven de knie onder water, aan de beelden van matrassen en alle inboedel in het water was duidelijk te zien dat er sprake was van immense schade. Volgens de minister is er snel gehandeld, omdat er al een machine aanwezig was. Toch was de schade toen al groot. “Het is niet alleen schade aan de landbouwgewassen, maar het water was tot een meter in de huizen binnengedrongen, hun inboedel was ook weg.”
De aannemer die was aangewezen heeft dus eindelijk de nodige werkzaamheden verricht. Woensdag waren de palen die geplaatst moesten worden eindelijk gearriveerd en werden deze geplaatst. Wat de vertraging veroorzaakte was niet duidelijk en is ook niet aangegeven door de minister van LVV.
Ondertussen is het water afgevoerd en is het gebied nu droog. De regering is nu bezig een overzicht te maken van de schade. “We hopen binnen een paar dagen over de cijfers te beschikken en dan zal de regering een besluit nemen hoe de mensen tegemoet te komen in de schade die zij hebben geleden”, zegt Sewdien. De minister is opgelucht dat er zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan en dat de schade slechts in materiële zin is. De situatie is volgens Sewdien vrij stabiel. Verschillende organisaties en ook politieke partijen zijn de afgelopen week te hulp geschoten en hebben voedselpakketten geleverd aan de bewoners van Alliance.
Voor de LVV-minister zijn de gevolgen van klimaatsverandering ook te merken langs de kust te Commewijne. “Daar merken we dat de zee met een versneld tempo naar binnen komt. En dat moet je nu als regering een beslissing nemen en kijken wat te redden valt of de rechteroever laten voor wat het is en de mensen van daar verhuizen”, merkt Sewdien op. Behalve de rechteroever komt het water ook binnen aan de linkeroever. Vanuit Nieuw-Amsterdam richting Marienburg zijn er heel wat plekken langs de rivier waar het water binnenkomt tot aan de berm en soms zelfs op de weg. Dat betekent dus zware afkalving en moet de regering voorbereidingsmaatregelen treffen.