De Organisatie Tropenbos Suriname heeft vrijdag het project voor duurzaam bosbeheer dorpsgemeenschappen afgesloten in de krutuoso van Brownsweg. De directeur van Tropenbos, Rudi van Kanten, zegt dat middels dit project er een voorbeeld gesteld is voor dorpgemeenschappen om op duurzame wijze met het bos om te gaan.
Bij de uitvoering van dit project zijn er trainingen verzorgd voor bewoners van de dorpen Nieuw Ganzee van het district Brokopondo en in het district Para voor bewoners van het dorp Bigi Poika. Het project had een duur van twee jaar en wordt gefinancierd door de Alcoa Foundation. De projectpartner van Tropenbos Surinam is de Van Hall Larenstein Universiteit van Nederland. Van Kanten zegt dat het heel belangrijk is dat de beleidsmakers op de hoogte zijn van dit soort projecten. Vooral omdat de mijnbouw en houtkap middels projecten voor duurzaam bosbeheer efficienter uitgevoerd kunnen worden.
Druk gemeenschapbossen zwaarder
Projectleider Giani Razab-Sekh zegt dat het project nodig was, omdat de druk op de gemeenschapsbossen steeds zwaarder wordt. Dit leidt onder andere tot vernietiging van de natuur. Hiernaast is er voldoende bewijs dat in stamverband de gemeenschappen, als ze goed geïnformeerd zijn, de natuur beter in stand kunnen houden.
Tropenbos Suriname heeft de deelnemers afkomstig uit de dorpen Nieuw Ganzee en Bigi Poika gefaciliteerd en getraind op het gebied van landbouw en bosbouw. De organisatie heeft ook onderzoek verricht in de gemeenschapsbossen.
Bewustwording vergroten
De afsluitingsontmoeting van vrijdag had als doel de resultaten en bevindingen te delen met de dorpsbewoners, donateurs en het publiek. Verder was het volgens Van Kanten de bedoeling dat de bewustwording over landgebruik in de gemeenschapsbossen vergroot wordt onder de belanghebbenden middels veldbezoeken aan kostgronden in de districten waar het project is uitgevoerd. Van kanten zegt dat zijn ervaring met de mensen in de voornoemde dorpen positief is. De kapiteins werken mee en dat is een heel belangerijk punt.
Bosontwikkelingsplan
Door het onderzoek is er een bosontwikkelingsplan tot stand gekomen. In de dorpen zijn er nu speciale stukken land ingericht welke gebruikt worden voor observatie en onderzoeksdoeleinden. “Dat is uniek voor Suriname’’, stelt Van Kanten. Het is heel belangerijk dat bosmanagementplannen in de toekomst gemaakt worden in andere dorpen en gemeenschappen, zodat alles gemonitord kan worden. Voor wat Brownsweg betreft, trekt Van kanten de conclusie dat boslandbouw meer tot ontwikkeling gebracht moet worden. Deze vorm van landbouw is heel gunstig omdat hierdoor veel minder ontbossing plaats moet vinden, aldus Van Kanten.