Met de aanname van de twee wetswijzigingen in de Nationale Assemblee (DNA) is Suriname een stap dichterbij om de aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) af te werken. Er zijn dinsdag twee nieuwe wetswijzigingen aangenomen: De wet ter voorkoming en bestrijding van Money Laundering en Terrorisme Financiering (WMTF) en de Wet internationale Sancties.
Deze twee wetswijzigingen zijn aangenomen met 39 stemmen en zijn de wetten in lijn met aanbevelingen 10 en 6 van CFATF aan Suriname. De Wet Internationale Sancties is een kaderwet en gaat om de handhaving of het herstel van de internationale vrede en veiligheid en bevordering van de internationale rechtsorde. De WMTF wet moest aangepast worden, omdat deze niet zou voldoen aan de aanbevelingen van CFATF. Er zou meer duidelijkheid moeten komen in het onderzoeken van cliënten door de dienstverlener. De wetsaanpassingen moeten dit jaar uiterlijk aangepast en aangenomen worden, anders loopt Suriname het gevaar door de CFATF geblacklist te worden.
Een discussiepunt bij de wijziging van WMTF is de levenslange onderwerping van Politieke Prominente Personen (PPP) en hun naaste familieleden aan een cliëntenonderzoek bij de afhandeling van Financiële zaken. Dat wil dus zeggen dat deze publieke figuren en hun familieleden hun hele levenlang aan een cliëntenonderzoek moeten doen bij financiële uitvoeren van financiële zaken.
Initiatiefnemer van de wet, Asis Gajadien van de VHP, zegt dat het onredelijk is om je als PPP of naaste familielid levenslang te onderwerpen aan deze wet. Hij is van mening dat naarmate de tijd verstrijkt en de persoon niet meer in positie is, de invloed van zo een persoon minder wordt. Gajadien gaf aan dat er een periode ingebouwd moet worden over de tijd dat iemand aangemerkt kan worden als PPP. Hij stelde een periode van 7 jaren voor en gingen de ad interim-minister van Justitie en Politie, David Abaimofo mee met dit voorstel. De periode van 7 jaren is volgens Gajadien gekozen omdat er regeringstermijn-overschrijdend is gekeken.
Tijdens de aanname van de wet gaf de NPS-fractie aan, die voor de wet hebben gestemd, dat zij mee zijn gegaan met de wetswijzigingen omdat zij willen voorkomen dat Suriname geblacklist wordt, houdt NPS-parlementariër Ivanildo Plein voor. Hij geeft wel aan dat instituten belast met de controle versterkt moeten worden en dat de wetten waar nodig aangescherpt moeten worden. De overheid zou volgens Plein niet moeten wachten tot ze erop aangewezen worden.
Het is voor NDP-parlementariër Stephen Tsang nog steeds een heikelpunt dat de regering nog geen lijst heeft gegeven aan DNA van wetten die nog behandeld moeten worden. “Het is schandalig dat er zo wordt omgegaan met deze materie”, haalt Tsang uit. Er was tot december de gelegenheid om de nodige correcties aan te brengen en het kan volgens Tsang niet kloppen dat na rapportage in januari nog correcties kunnen worden aangebracht.