Een tweede IMF-programma is volgens Karel Eckhorst cruciaal voor de verdere ontwikkeling van Suriname. Als het aan de hoofdonderhandelaar van Suriname bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ligt, komt er nog een tweede programma wanneer het huidige in maart 2025 afloopt.
Eckhorst was woensdag een van de inleiders tijdens het Nationaal Compliance Debat als onderdeel van het Nationaal Compliance Congres 2024 (NCC2024). Hij leverde virtueel zijn bijdrage. “Als je me zou vragen of er een tweede IMF-programma nodig is, zeg ik ja, ik ben voorstander van een tweede IMF-programma. Alleen maar om dat wat aan stabiliteit of stabilisatieproces gaande is te verankeren, verduurzamen en helpen capaciteit op gang te brengen om instituten te versterken en bij te bouwen, want we gaan die hard nodig hebben wanneer olie-inkomsten daar zijn.”
Een tweede programma is vooral noodzakelijk omdat er volgens Eckhorst ook nog heel wat condities in orde moeten komen, zodat de economie stabiel blijft en er sprake is van een sterke Centrale Bank van Suriname (CBvS).
Shakuntala Gangadien-Algoe, een van de andere inleiders, sprak in haar hoedanigheid van ondervoorzitter van de Nationale Anti-Money Laundering Commissie (NAMLAC). Zij gaf aan dat de afdeling Integriteitstoezicht van de moederbank een strategisch plan heeft met als doel het financieel beleid en de economie te beschermen tegen bedreiging van money-laundering, terrorismefinanciering, proliferatie en anderzijds een beleidsprogramma te ontwikkelen om het AML-beleid uit te breiden en versterken. Zij noemde ook de cruciale bijdrage van instituten zoals de Gaming Board, de Financial Intelligence Unit, de Deviezencommissie, Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en de Raad Internationale Sancties.
Volgens Terence Gonesh, directeur van de SuriChange Bank en ondervoorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV), ontkomen banken en overheid niet aan de risico’s van een steeds complexer wordende wereld waar spelers misbruik willen maken van omstandigheden om ongewenste criminele handelingen te willen plegen. Hij benadrukte dat wie niet meegaat met de ontwikkelingen zonder pardon wordt uitgesloten of gesanctioneerd. “Dat is de trend in de wereld en de dreiging van blacklisting en greylisting maken die pijnlijk duidelijk”, aldus Gonesh.