Harmony Blend (HB) Media organiseert het eerste reggaeconcert ooit in de theaterzaal van Theater Thalia. Op zaterdag 12 april zal Ostafarga Lynch ‘Jah Hands Baas,’ter gelegenheid van zijn 20-jarig jubileum als reggae artiest: ‘Two Decades of Reggae Fire’ concert neerzetten. Dit markeert een mijlpaal in zijn carrière, en het publiek krijgt zo de unieke kans om zijn muziek op deze iconische locatie te ervaren.
Ostafarga
Zijn moeder noemde hem ‘Ostafarga,’ naar een Braziliaanse artiest die in Suriname een show had gegeven, en wiens muziek zij prachtig vond. Lynch vond het als knaap maar niks, en dat hij er op school mee werd geplaagd hielp niet. ‘Osta..Osta..dat was meer een naam voor een meisje en dat moest ik heel vaak horen, veel geplaag en hoongelach. Ik zei opgroeiend dan ook steeds ‘noem me gewoon Lynch,’ ik kon het echt niet waarderen, hoe apart de naam ook was. Later veranderde dat. Hij groeide op in een huishouden met voornamelijk vrouwen, de eerste levensjaren in Santigron, later in Santodorp, en was het liefst heel dicht bij de natuur, hij was altijd op de rivier te vinden. Zijn muzikale reis begon al in zijn kinderjaren, toen hij met simpele emmers en stokken muziek maakte, ‘broko blik poku,’ zoals hij het zelf noemt. “Typische Surinaamse muziek is kaseko, zo niet kawna, dat waren in eerste instantie mijn muziekstijlen. In de tijd van ‘Bosse Krioro’ ging eenieder ‘los.’ Ik was de hele tijd bezig op de drum, en met een groepje speelden we, en zong ik mee, op feestjes volgens het ‘broko blik model.’ Ik heb zelf wel nooit een kaseko lied uitgebracht”.
Op 10-jarige leeftijd raakte Ostafarga gefascineerd door muziek en ging hij steeds dieper in op het maken van beats. Zingen begon hem te interesseren, nadat hij het nummer ‘Oh Jah’ van de populaire Santodorp reggaeband ‘Cry Freedom’ had gehoord, wat hem ertoe bewoog zijn eigen teksten op deze beat te schrijven. Ook zette hij zijn zinnen op het worden van een bescheiden basgitarist en toetsenist. Op zijn 15e verloor hij zijn moeder, wat voor hem een diep emotioneel keerpunt was. “Het gemis was op gegeven moment zo sterk dat ik het op papier moest zetten, ik moest het delen. Ik liet het zien aan mijn oma, het raakte haar diep. Toen aan een vriend van me, die per ongeluk een deel wiste en ook bij hem raakte het een gevoelige snaar”. Dit verlies inspireerde hem om anderen te motiveren en te inspireren met zijn muziek; Het werd voor hem dé manier om zijn emoties en boodschappen over te brengen.
Alles ontvang ik uit handen van de Here God, dus ‘Jah Hands’
Lynco Asher-Jah Hands Baas
Na vijf jaar werken aan zijn eigen songtekst bracht Ostafarga in 2004 zijn eerste reggea-nummer‘One Chapter, One Day,’ uit en koos hij de artiestennaam Lynco Asher. Hij voegde zich bij de formatie ‘Youth on Faya,’ een groep vrienden die hun gezamenlijke droom nastreefden. Hij begon er als achtergrondzanger en voegde uiteindelijk zijn eigen nummers aan het repertoire van de groep toe. In 2013 besloot hij een solocarrière na te streven als reggae- en dancehallzanger en muzikant en bracht hij drie solo-albums uit.
In 2015 veranderde hij zijn artiestennaam naar ‘Jah Hands,’ waarbij ‘Jah’ staat voor de Almachtige God en ‘Hands’ voor zijn betrokkenheid bij het platenlabel. Baas kwam er later bij, en staat voor zijn leiderschap en vastberadenheid in de muziekindustrie. “Ik wist niet dat ik producer zou worden, ik had toen niet gedacht dat ik op dit niveau zou belanden, zelfs de beat had ik toen nog niet mind. Er gebeurde van alles tegelijk, toen kwam het in me op dat ik een artiestennaam moest hebben. Aangezien ik alles kreeg van de Here God, mijn talent, inspiratie, alles ontvang ik uit Zijn handen, werd het toen Jah Hands”.
De naamsverandering was een weerspiegeling van zijn spirituele reis van Winti, dat generaties lange de religie van zijn familie was, naar ‘Rastafari, waarover hij hoorde van vrienden en waarin hij zichzelf heeft onderwezen. “In de Winti-cultuur heb je iemand nodig die voor je bidt, terwijl de Rastafari-cultuurje leert hoe je zelf kunt bidden en vertrouwen in jezelf kunt hebben”. Rastafari werd een fundamentele invloed dat zijn muziek en levensstijl vorm geeft. Een onderdeel van dit geloof is reggaemuziek, de spirituele boodschap wordt met zang en beat overgedragen. “Deze muziek is rustgevend en het beste spirituele wapen voor mij”, stelt Jah Hands Baas. Hij is behalve muzikant, ook een spirituele boodschapper die via zijn muziek boodschappen van liefde en kracht verspreidt. “Regga eis een cultuur, een overdracht van teksten, emoties, meditatie, liefde, eenheid, alles in één.”
Ghetto Vibes
Ghetto vibes legden ook een basis voor zijn muziekstijl. In groepjes op straathoeken leerde hij van alles, wat hij op zijn binta, een akoestische gitaar, oefende. Als een echte baas koos hij er uiteindelijk voor om fulltime artiest te zijn. Hij was bereid er hard tegenaan te gaan en gelooft dat dat alleen mogelijk is als er een ‘drive’ is die zorgt voor constante motivatie en moed. Jah Hands Baas is vastbesloten zijn doelen te bereiken, maar vergeet zijn afkomst en achtergrond niet, vandaar zijn andere bijnaam ‘Man of di ghetto,’ als reminder dat hij uit een volksbuurt komt: Santodorp. Kinderen van volksbuurten worden meestal bestempeld als criminelen of drop-outs. Hij wil dat ontzenuwen door een voorbeeld te zijn, door te laten zien dat het ook anders kan.
‘Man of di Ghetto’, Vergeet nooit waar je vandaan komt
Muzikaal oeuvre
De muziekstijl van Jah Hands Baas is een rijke mix van traditionele reggae, moderne invloeden en persoonlijke ervaringen. Hij creëerde zijn eigen unieke geluid. Hij heeft tot nu toe meer dan 70 nummers geschreven, waarvan 13 nummer 1-hits in Suriname, zoals Only one kiss (2019), Hungry belly (2021), Music(2022), Africa calling (2023) en Da joy(2024).
Zijn muziek is een mengeling van zwoele liefdesliedjes, inspirerende levens- en realiteitstunes en energieke feestmuziek, die hem een loyale fanbase heeft opgeleverd in onder andere Suriname, Guyana, Frans-Guyana, Sint-Maarten, Nederland, België, Frankrijk, Finland en Senegal. Hij heeft samengewerkt met talloze bekende artiesten, waaronder King Koyeba, Miriam Simone, Bigstar Tega, Johan ‘Johanman’ Seedo, Daddy Happy, en Fafandi uit Senegal. Zijn prestaties werd en tijdens SU Music Awards erkend met de Motivation Award in 2019 en de Best Reggae Award in 2023.
Reggae Fire op 12 april
Het concert Two Decades of Reggae Fire op 12 april 2025 is een bijzondere en intieme viering van de 20-jarige carrière van Jah Hands Baas; Een avond vol live reggae vibes, krachtige muziek en diepgaande performances die zijn artistieke reis en de betekenis van zijn muziek voor zijn fans reflecteren. Het concert vindt plaats in het iconische Theater Thalia, een locatie die normaalniet geassocieerd wordt met reggae, wat dit optreden extra bijzonder maakt. Het wordt een unieke ervaring door de intieme setting van het theater, waardoor bezoekers dichter bij de artiest kunnen komen en de energie van zijn muziek kunnen voelen.
Jah Hands Baas zal optreden met ‘The Ironstone Band,’ waarmee hij al sinds 2018 samenwerkt bij live-optredens.“Het is een topselectie van professionele musici, ik heb hen stuk voor stuk persoonlijk uitgekozen. To deliver good music you have to choose rightful musicians, The best of The best, to perform. The public will enjoy good vibes. Ik ben zo gemotiveerd om in Thalia op te treden, I don’t know what will come out of Jah Hands Baas, But it will be something, zodanig dat Suriname achteraf zal zeggen: dit is geschiedenis!” aldus de artiest die zelf enorm uitkijkt naar het optreden.