“Alle personen zullen opgeroepen worden die daar een perceel hebben gehad. Vooral personen, die meer dan een perceel hebben gehad, zullen de andere percelen vrijwillig ter beschikking moeten stellen”, zei Staatshoofd Chandrikapersad Santokhi maandag in het parlement.
Hij meende dat er een goed onderzoek is geweest. De presidentiële commissie die de malversaties bij het verstrekken van percelen in kaart heeft gebracht, heeft twee weken terug het rapport ingediend. “Het dossier is doorgenomen, besproken binnen de regeringstop en er is afstemming geweest met het Openbaar Ministerie dat ook met haar eigen onderzoek bezig is.”
Santokhi gaf aan dat er nog een maand rest voor de schorsing, die hij in augustus aankondigde middels een presidentieel besluit. Hierbij mochten er geen inschrijvingen bij het MI-Glis of de Kamer van Koophandel en Fabrieken, overschrijvingen, vestigen van hypotheek, bouwactiviteiten of andere beheersdaden plaatsvinden op percelen van het project. Verschillende actoren hebben gevraagd om het termijn van schorsing te verlengen met nog eens een half jaar, maar het Staatshoofd is hiermee niet akkoord gegaan. “Dit moet binnen een maand opgelost worden.”
Er zijn al instructies gegeven aan de minister van Grondbeleid en Bosbeheer. “Alle personen zullen in beeld gebracht worden en opgeroepen worden. De vicepresident is belast met de coördinatie van dit gedeelte.” Er zal ook verder gekeken worden naar de status van personen die maar een perceel hebben. Vervolgens zal er met juristen nagegaan worden of deze percelen ingetrokken kunnen worden. “De vrijgekomen percelen zullen aan personen gegeven worden die dringend een stuk grond nodig hebben.”