In de maanden oktober, november, en december is er tussen de 16 en 16,5 miljoen aan euro’s het land uitgegaan. Daarvan maakte minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning gewag, tijdens de vergadering van De Nationale Assemblee op 10 maart. Hij zei dit bij de behandeling van de ontwerpwet ter voorkoming en bestrijding van money laundering en de financiering van terrorisme.
Achaibersing geeft verder aan dat de uitvoer van US-dollars ligt tussen de 14 en 14,5 miljoen. “Dus er komen gelden terug naar Suriname, de euro’s worden omgezet”, merkte hij op. “De trend is duidelijk ingezet in het vierde kwartaal van 2021, waarbij we zien dat bedragen tussen 16 en 17 miljoen euro wordt uitgevoerd en weer tussen 14 en 15 miljoen US-dollars het land binnenkomt.” De bewindsman heeft op 8 maart op basis van vragen van het college de cijfers van de recente periode aan het parlement opgestuurd. Hij gaf aan dat de Deviezencommissie nog doende is de cijfers van januari en februari op te maken. Zodra die beschikbaar zijn, zullen ook die naar het parlement worden gestuurd.
De minister benadrukt dat wel vastgesteld moet worden dat de regels in principe zijn aangetrokken. Vroeger bestond er voor de uitvoer van een bedrag boven USD 10.000, ongeacht het bedrag, slechts een aangifteplicht. Toen was er nog geen vergunningplicht. Achaibersing: “Nu is er een grens getrokken tot 50.000 en voor alle bedragen daarboven moet men een vergunning aanvragen.”
Samen met de Deviezencommissie en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal worden nagegaan of verder aanscherpen van de regels nodig is. Echter, er zal ook een gedegen analyse gemaakt moeten worden van deze ontwikkelingen op onze economie. De bewindsman brengt in herinnering de schaarste aan US dollars, waardoor de CBvS in het buitenland toen euro’s in US dollars moest laten omzetten om de schaarste op te heffen.
“Nu zien we dat we voldoende US dollars in de economie hebben”, zegt de bewindsman. Hij voegt eraan toe dat nagegaan moet worden hoe deze US dollars, die veelal chartaal in de economie zijn, met inachtneming van de compliance regels in het bancaire circuit te brengen. De CBvS en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zouden reeds bezig zijn om dit ter hand te nemen.
Statistieken van de CBvS laten zien dat remittance gelden, die vanuit het buitenland naar Suriname komen in de afgelopen periode, tussen de 250 miljoen en 300 miljoen op jaarbasis liggen. Het zijn volgens de bewindsman ook bedragen die vanuit Frans-Guyana komen. Geconstateerd is dat er een behoorlijke export van agrarische producten richting Frans-Guyana gaat. Daarnaast spelen overmakingen vanuit Nederland ook een grote rol.
Door het openstellen van het luchtruim vinden overmakingen naar familie nu minder vaak via geldkantoren plaats, maar worden deze contant meegenomen. Verder komen nu meer toeristen het land binnen, terwijl het versoepelen van de Covid-19-maatregelen ertoe heeft bijgedragen dat wat meer contante euro’s het land binnenkomen.
Minister Achaibersing: “Dat is de verklaring die we tot nu toe hebben kunnen vinden.” Hij haast zich erbij te zeggen dat absoluut niet de conclusie mag worden getrokken dat het om zwart geld gaat. “Zolang wij niet hebben kunnen vaststellen dat het om zwart geld gaat, willen wij niet die conclusie trekken.”