De bond van het Technisch en Administratief Personeel van de Universiteit (TAPU) wenst via de Werknemers Federatie Universiteit (WFU) duidelijkheid over zijn status. “Aan de ene kant zegt men dat we landsdienaren zijn.
En wanneer we bijna klaar zijn met onderhandelen over secundaire voorzieningen, word je dan plotseling geconfronteerd met het feit dat het Ministerie van Financiën twijfelt of je landsdienaar bent”, zegt Hugo Blanker van de federatie aan Keynews.
Koopkrachtversterking
Vernomen wordt dat het gaat om de toekenning van de koopkrachtversterking, die door de regering is gegeven aan de landsdienaren. Blanker geeft aan dat steeds weer als dit soort voorzieningen om de bocht komt kijken, allerlei tactieken door de overheid worden toegepast om de tappers van de universiteit te ontzien. “De vorige keer hadden we ook al in actie moeten gaan.”
Het parool
Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft aan de federatie kenbaar gemaakt dat Financiën groen licht heeft gegeven om de overmakingen te doen. Het parool dat wordt gehanteerd is dat er van zeven tot elf uur ‘s morgens diensten worden verricht.
Universiteitsbestuur
Blanker zegt dat dit actiemodel tot 15 oktober gehanteerd wordt, tot er antwoord wordt gegeven of wanneer het geld op de rekeningen van de leden van de federatie is overgemaakt. De bondsman zegt dat het van het universiteitsbestuur en de overheid afhangt welke stappen hierna volgen.
Jammer voor de studenten
Hij merkt op dat de leden hun protestschoenen reeds aan hebben voor het geval er geen bevredigend antwoord uit de bus komt. Hij vindt het jammer voor de studenten dat dit hun overkomt. De WFU-topman merkt op dat hoewel hij het erg vindt voor de studenten, de schuld hiervan bij de leiding van de universiteit gezocht moet worden. “Zij is ruim van tevoren op de hoogte geweest welke stappen wij zouden ondernemen. Dat betekent dat zij mededelingen hadden kunnen doen.”