De gezondheidszorgassistenten (GZA’s) in het dorp Drietabbetje hebben goed werk verricht. Donderdag 23 september hebben 35 mensen van het dorp zich laten vaccineren. Thompson Danso, arts en regiocoördinator van Drietabbetje voor de Medische Zending (MZ) is best tevreden over de opkomst. “De bewustwording komt langzaamaan op gang, maar we erkennen ook de urgentie die achter het vaccineren zit”, zegt Danso die ook aangeeft dat daarom de strategie is aangepast.
“Voorheen werd er voorlichting gegeven en een oproep geplaatst en wachtten we af wie komt om zich te laten vaccineren, maar dit hebben we nu anders aangepakt”, zegt Danso. Er wordt nu bijna een maand van tevoren een datum geprikt waarop de MZ zal vaccineren. “We zijn dan tenminste drie weken voor de prikdatum intensief bezig en gaan dan huis aan huis om voorlichting te geven.
We registreren zo dan mensen richting de vaccinatiedag”, legt Danso uit.
Tevreden met de nieuwe aanpak
Robby Djoe, kapitein van Drietabbetje, zegt tevreden te zijn met de nieuwe aanpak. “Natuurlijk is niet iedereen blij om benaderd te worden, maar we moeten ons werk blijven doen. Unu musu sorgu dati a siki no kisi kans”, zegt Djoe die het apprecieert dat de GZA’s goed werk verrichten. “Na de informatiesessies stonden enkele dorpen gelukkig wel open voor vaccineren en zijn ze ook geweest”, zegt Djoe. Van de 35 mensen die zijn komen prikken zijn er mensen geweest die reeds hun eerste prik hebben gehad.
Vaccinatiegraad omhoog
Zij kwamen voor hun tweede prikje, maar er waren ook enkele personen die voor een eerste prik kwamen. “Dat stemt zeker goed, we hebben zelfs een kind van 12 jaar gehad dat is komen vaccineren”, vertelt de MZ-arts. Naast inspanning en tijd kost het de MZ vooral geld om voorlichting te geven aan de dorpsgemeenschappen. “Tot nu toe hebben we alles met projectgelden bekostigd. We zijn nu meer dan ooit intensief bezig in het veld om zo de vaccinatiegraad in het binnenland omhoog te krijgen”, aldus Danso.