De bond bij het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) heeft het werk volledig neergelegd. Volgens ondervoorzitter Cheryl Pique is het vertrouwen in toezeggingen vanuit de overheid volledig weggevallen. “Na vandaag zullen we andere wegen bewandelen,” aldus Pique
De werkstaking betekent dat er geen patiënten meer worden opgenomen en dat er geen dispensaties worden verleend. De actie is het resultaat van een al maanden slepende kwestie rondom de uitbetaling van kleding- en overbruggingstoelagen. Die hadden al sinds 15 februari overgemaakt moeten zijn, maar tot op heden is dat niet gebeurd.
Uit overleg met de directie is gebleken dat het geld voor de toelagen aanvankelijk wel was overgemaakt, maar is ingezet om de salarissen van maart te betalen. Dit gebeurde omdat het beschikbare budget niet toereikend was. De directie zou hiervoor toestemming hebben gevraagd, maar het resultaat is dat het personeel nog steeds op hun toelagen wacht. “Tot op heden zijn de gelden die bedoeld waren voor maart nog altijd niet uitbetaald,” benadrukt Pique.
‘Zorgpersoneel wordt niet serieus genomen’
Volgens Pique wordt het zorgpersoneel keer op keer tekortgedaan, terwijl er wel geld wordt vrijgemaakt voor andere doeleinden. “Voor levenloos materiaal zoals een nieuw kantoorgebouw van het ministerie van Volksgezondheid is er wél budget, maar voor mensen die zich dagelijks inzetten voor de zorg blijft het geld uit. We zijn een kwetsbare groep en krijgen nauwelijks iets gedaan. We vinden het genoeg.”
De vakbond vreest bovendien dat ook de prestatie- en motivatietoelagen die begin mei moeten worden uitbetaald, op losse schroeven staan. “Als het nu al niet lukt om de salarissen correct uit te betalen, hoe moet het dan met die extra toelagen? We vrezen voor het ergste.”
Bureaucratie en verkiezingsjaar als struikelblok
Volgens de directie van PCS ligt de vertraging bij de uitbetaling aan bureaucratische processen. “De stukken moeten langs meerdere afdelingen en dat kost veel tijd, zeker in een verkiezingsjaar,” luidt het officiële standpunt. Voor de bond is dit echter geen geldig excuus meer. “Elke keer worden salarissen te laat gestort. Onbegrijpelijk dat mensen die al gewerkt hebben, alsnog moeten wachten op hun loon,” stelt Pique.
De vakbond bij PCS heeft naar eigen zeggen herhaaldelijk aan de bel getrokken, maar voelt zich niet gehoord. “PCS mag niet behandeld worden als een broko pranasi, want daar stevent het nu wel op af,” waarschuwt Pique.
