“Er gaat vermoedelijk pas in januari blom aangeleverd worden. Sommige mensen hebben nog maar zes tot zeven zakken en dat is genoeg voor een tot twee dagen bakken”, zegt Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging in Suriname. Dit wordt ook bevestigd door blomproducent De Molen. Die gaf aan dat er pas in januari weer blom beschikbaar zal zijn.
Dat er een broodschaarste komt, is een mogelijkheid. Hoewel industriële bakkers als Fernandes en Rudisa wel zouden kunnen bakken, zouden zij volgens Wolfram de vraag naar brood niet helemaal aankunnen. “Er zijn 240-250 bakkers en deze produceren ongeveer dezelfde hoeveelheid of iets meer dan wat deze grote bakkers leveren. En we hebben eerder gemerkt tijdens een van de lockdown-periodes dat we alleen afhankelijk waren van Fernandes, maar die kon de vraag niet helemaal aan, omdat de distributie niet helemaal op gang kwam. Niet alle winkeliers konden voorzien worden van brood”, zegt Wolfram.
In een bericht aan de winkeliers hebben de bakkers aangegeven dat door het tekort aan meel geen optimaal brood geleverd kan worden. Ook de stijgende prijzen baren de bakkers zorgen. Zij vragen hiervoor begrip aan de winkeliers. “Alle prijzen zijn verdrievoudigd en alleen de prijs van ons brood is de afgelopen twee jaar slechts met 25 cent gestegen”, aldus de kleine bakkers.
“Aangezien de bureaucratie bij de overheid voortduurt en wij geen uitsluitsel hebben gekregen omtrent de voortzetting van de graansubsidie heeft De Molen besloten zijn prijzen marktconform aan te passen en zelfs ertoe over te gaan zelf graan te importeren”, zegt Julio Bhikarie, directeur van De Molen NV. Hij zegt dat De Molen samen met Fernandes Bakkerij er met collega-fabrikanten van Trinidad and Tobago oplossingen worden bekeken om tarwe binnen te halen. Er wordt volgens hem hard er aan gewerkt om rond of na het kerstweekend de meelproductie optimaal te garanderen.