Vrouwen zouden niet hoeven na te denken over hun veiligheid op de werkvloer. Dit zegt Ruth Sinkeler van CLIP Training and Consultancy en Dyadya-uma.com in gesprek met Key News, over seksueel molest op de werkvloer. Momenteel is seksueel molest op de werkvloer een hot topic, vanwege nieuwsberichten die melding maken van seksueel molest op de werkvloer door vermoedelijk de directeur van de Hakrinbank.
“Wij bouwen momenteel aan onder andere Dyadya-uma.com en hebben onlangs een praatsessie gehouden, waarbij veiligheid op de werkvloer aan de orde was en daar zijn veel getuigenissen geweest van vrouwen die zich niet veilig voelen op de werkvloer”, zegt Sinkeler. Ook tijdens trainingen en in andere gesprekken met vrouwen komt naar voren dat er zich veel te veel gevallen van seksueel molest op de werkvloer voordoen. Tijdens haar leiderschapstrainingen, maakt Sinkeler vrouwen in leidinggevende posities wel weerbaar om op te treden hiertegen en tijdig aan de bel te trekken, mocht een geval zich voordoen. Aparte trainingen voor vrouwen, met betrekking tot molest op de werkvloer, geeft ze niet. Wel biedt zij binnenkort een training ‘Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer’ aan, met een trainer uit Nederland.
Op basis van mediaberichten vraagt Sinkeler zich af, waarom de klokkenluider bij de Hakrinbank is ontslagen. “Is het niet de bedoeling dat mensen die iets aankaarten wat niet goed gaat, veilig zijn?” Ook is zij benieuwd waarom de directeur pas op non-actief is gesteld nadat mediaberichten zijn verschenen. In een persschrijven heeft de Raad van Commissarissen van de bank ook aangegeven dat er geen sprake is van seksueel molest, maar van grensoverschrijdend gedrag. “Hoezo”, reageert Sinkeler, “er moeten toch consequenties zijn, alsof grensoverschrijdend gedrag niet even erg is als seksueel molest.” Op basis van de artikelen die zij heeft gelezen, zegt Sinkeler dat de Hakrinbank de zaak beter had kunnen aanpakken.
De trainer is van mening dat dit onderwerp blijvend moet worden besproken, om uit het uit de taboesfeer te halen. “Grensoverschrijdend gedrag gebeurt veelal vanuit een machtspositie en die mensen worden nog te vaak beschermd. En dat moet gaan ophouden”. Een werkplek hoort veilig te zijn, in zowel fysieke, als mentale omstandigheden. Die moeten niet de zorg van de arbeider zijn, maar de leiding van een bedrijf of organisatie moet ervoor zorgen dat een werkplaats voor eenieder veilig is, zegt Sinkeler.
Jordi Ronowidjojo is als leidinggevende enkele keren geconfronteerd met seksueel molest op de werkvloer. Daarbij waren er standaardprotocollen in place die gevolgd zijn. Momenteel werkt hij ook als Business Consultant aan een veilige werkplek. “Het wordt geregeld besproken met het personeel, in team meetings, kleinere groepjes en one on one. Ook staan op verscheidene plekken the hotlines genoteerd, speciaal voor het melden van dit soort gevallen.
Over het geval bij de Hakrinbank heeft hij zich eveneens een mening gevormd naar aanleiding van nieuwsartikelen. “Het is duidelijk dat dit allemaal heel anders moest zijn opgepakt door de leiding. Ongewenst gedrag is en blijft ongewenst en heeft geen plek in een veilige en aangename werkomgeving”, zegt Ronowidjojo.
Angelic del Castilho herinnert zich de verhalen van jonge vrouwen, die pas vijf jaren op de arbeidsmarkt opereren en al schrijnende ervaringen hebben met seksueel molest op de werkvloer. “En dan heb je gevallen, waarbij zelfs advocaten aangeven dat het een verloren case zal zijn, wanneer wordt aangegeven wie de dader is. Er wordt te veel het idee gecreëerd dat dit gedrag straffeloos is. Het netwerk, de machtspositie van de persoon of familie maakt ze onaantastbaar en ontneemt het rechtsgevoel aan de slachtoffers.”
In het geval van de Hakrinbank zegt del Castilho dat het onacceptabel is dat het zo erg is geworden dat vrouwen een open brief naar de Procureur-generaal moesten schrijven. Ook het schrijven van de Raad van Commissarissen (RvC) is verontrustend, met daarbovenop het bedanken door een vrouwelijke RvC-lid.
De politica is ook van mening dat de vakbond te weinig van zich heeft laten horen. “In hoeverre worden mogelijke slachtoffers ondersteund om klachten te formuleren. Ik vind dat de vakbond teveel gezwegen heeft over de garantie op een veilige werkplek, ook vrij van seksuele intimidatie, voor werknemers .
De wet Seksuele Intimidatie op de Werkvloer zou ook allang moeten zijn aangekomen om als wettelijk protocol voor veiligheid op de werkvloer te dienen. “Ook de wijze van behandeling van deze wet in De Nationale Assemblee was ongehoord, vooral hoe mannelijke parlementsleden reageerden op de gedragsvereisten voor waarborgingen.” Het is ook een feit dat mannen last hebben van seksuele intimidatie op het werk, maar er vaak niets van zeggen.
Del Castilho gelooft evenals Sinkeler dat directies en leidinggevenden ervoor moeten zorgen dat werkplaatsen veilig zijn voor eenieder. “De garantie van veiligheid en behoud van hun baan voor slachtoffers mag niet afhankelijk gesteld worden van de grillen en besluiten en status van de dader.” Belangstelling/interesse voor het ander geslacht kan ook op een respectabele wijze worden getoond, zegt del Castilho. “Wij moeten op school, bij burgerschapszin leren over respect, lichamelijke integriteit, ook religieuze organisaties moeten aanleren dat mannen en vrouwen hetzelfde recht hebben op respect en vrijheid.
Binnen de politieke organisatie DA’91 geldt een bepaald gedragsprotocol. Recent is besloten deze ook op schrift te stellen voor een verdergaande bewustwording en garantie dat ieder zich daarvan bewust is en ernaar handelt. Alle actieve leden zullen dit protocol moeten ondertekenen.