Gewezen president, Ronald Venetiaan, verzoekt het volk om de huidige president, Chandrikapersad Santokhi te blijven ondersteunen. “Hij heeft een volk nodig dat hem niet in de steek laat nu hij moeilijke keuzes moet maken”, zei Venetiaan vrijdagavond tijdens een discussieavond in Grun Dyari.
Venetiaan zegt dat “Chan” wel bepaalde fouten heeft gemaakt en deze moeten veranderd worden, maar het volk heeft hem als trekker gekozen om het land uit de crisis te halen en daarvoor heeft hij steun nodig. Venetiaan zegt dat het steeds dezelfde zaken zijn waarmee we als volk dagelijks worstelen, namelijk: de beschikbaarheid van harde, vreemde valuta, de waarde en stabiliteit van de Surinaamse munt, de omvang en verdiencapaciteit van onze productiesectoren, de verdiencapaciteit van de verschillende exportsectoren, de inkomsten en uitgaven van de overheid, leningen en schulden van de overheid en de verdiencapaciteit van de parastatale bedrijven.
Al deze punten oefenen invloed uit op elkaar in een samenspel waarin het publiek, het bedrijfsleven, de vakbeweging, de overheid en de particuliere organisaties vanuit hun belang een rol vervullen. Bij de pogingen om de problemen in onze economie op te lossen, zien we telkens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een rol vervullen.
“Ik zeg niet dat die keuze moet zijn het IMF vaarwel zeggen. Integendeel moet nu blijken of de landen in zijn netwerk de rol die hij verwacht, zullen spelen bij de aangekondigde heronderhandeling van het Herstelprogramma met het IMF.” Het is van belang nu wel de geleende en eigen financiële middelen niet te laten verdampen bij nieuwe afspraken met het IMF, meent het voormalig staatshoofd.
In het bijzonder de contacten met Nederland en de VS moeten de President hebben aangemoedigd om het noodzakelijke Herstelprogramma te koppelen aan de ondersteuning van het IMF. Hij benadrukt wederom dat de Nationale Partij Suriname (NPS) geen tegenstander is van het IMF. De periodieke evaluaties van de Surinaamse economie zijn zeer welkom. Alleen hebben de NPS-coalities tijdig ingezien wat de risico’s zijn van het belasten van het IMF met het begeleiden van een herstelprogramma voor de Surinaamse economie met geconditioneerde financiële ondersteuning van het IMF.
Venetiaan is van mening dat de ervaring is dat veel van de klappen die de samenleving nu incasseert, onherstelbaar zijn. En als extra klap geldt, dat als de regering moet afwijken van het afgesproken tijdschema, het IMF de pas inhoudt ten aanzien van de overeengekomen financiële ondersteuning van het programma. “De regering geeft met eigen middelen en met schenkingen en leningen hier en daar enige financiële ondersteuning aan de financieel zwakste groepen in de gemeenschap. Maar al bij al, heb ik u geen rooskleurig beeld kunnen schetsen. Echter, de ervaring leert dat het mogelijk is om met een aanpassingsprogramma de weg terug te vinden naar een evenwichtige situatie in onze economie.”