Tijdens restauratiewerkzaamheden aan het gebouw van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is men gestuit op een verborgen bakstenen trap en een gewelfde bankstenen waterkelder. Dat meldt Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) op hun Facebookpagina vandaag.
Het aannemingsbedrijf NV Samat, is bezig met restauratiewerkzaamheden aan het pand aan de Waterkant in het kader van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP). In eerste instantie dacht men dat het om een bakstenen put ging.
Bij inspectie vandaag door de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES), bleek dat het geen waterput was, maar een gewelfde bakstenen waterkelder met een diepte van ongeveer 1.60m. Het waterreservoir dat nog vol water zit en verborgen ligt onder de vloer van de kelder heeft een L-vorm met twee gewelven. Een is loodrecht gericht naar de Waterkant en de andere loopt parallel aan de oorspronkelijke achterzijde van het pand. De opening van de waterkelder was afgedicht met een betonnen deksel.
Wat de bakstenen trap betreft, deze ligt verborgen in een kast waar blijkbaar voorheen de telefoonaansluitingen centraal bij een kwamen. De onderzijde van de trap is tot een muur opgemetseld bij eerdere verbouwingen, waardoor het niet te zien is.
Nadat de achterwand van de kast was opengebroken kwam de bakstenen trap te voorschijn. De trap leidde vroeger van de kelder naar het achterbalkon dat later verbouwd is tot een aanbouw in verband met de uitbreiding van het kantoorpand. Ook de waterkelder bevindt zich dus oorspronkelijk onder het vroegere achterbalkon. “Al met al een leuke verrassing die Waterkant 30 heeft prijsgegeven”, aldus SGES.