De verdachte Roberto S. was niet van plan een politiewapen dat hij tijdens een schermutseling had buitgemaakt, in te leveren op een politiebureau. Volgens zijn advocaten had hij uit puur lijfsbehoud de politieman ontwapend en was hij wel van plan het wapen op het bureau terug te geven, onder voor hem veilige omstandigheden.
Roberto S. kwam in opspraak na een schietincident in de ochtend van 25 november 2021. Een paar mannen zouden tijdens een feest in BM Lounge aan de Franchepanestraat slaags zijn geraakt met een andere groep, onder wie twee politieagenten. Een 40-jarige Nederlander (V.M.) heeft daarbij het leven gelaten. De twee politiemannen raakten ook gewond. Tijdens de schermutseling was Roberto S. erin geslaagd een van de agenten zijn dienstwapen afhandig te maken en daarmee uit de club te vluchten. Niet lang daarna werd hij aan de Lala Rookhweg aangehouden. Bij zijn arrestatie had hij het wapen nog bij zich.
De man volgde de repliek van het Openbaar Ministerie (OM) op donderdag 6 april jongstleden vanuit de beklaagdenbank. Hij staat terecht voor poging tot doodslag en overtreding van de Vuurwapenwet, alsook diefstal. Er is een gevangenisstraf van 8 jaar geëist in deze zaak.
Indien de verdachte echt van plan was om het gestolen wapen terug te geven, dan heeft hij volgens het OM na het incident genoeg tijd en gelegenheid gehad om zich op het politiebureau aan te melden. Toen hij op straat werd aangehouden, was hij niet onderweg naar een politiestation. Volgens het OM was hij dichtbij zijn woning, waar hij kennelijk onderweg naar toe was.
De openbare aanklager heeft voorts tegengesproken dat het OM zich had laten leiden door valselijk opgemaakte processsen-verbaal. “Dat is pertinent onjuist”, zei de vervolgingsambtenaar in een reactie op het pleidooi van de verdediging van Roberto S.
De verdediging van S. bestaat uit Irvin Kanhai en Raoul Lobo. Het OM zou juist overwegend gebruik hebben gemaakt van verklaringen die ter terechtzitting zijn afgelegd. Hoewel de verdediging kritiek had op de gang van zaken rond de arrestatie, liet het OM weten dat er niks mis was daarmee.
De verdediging had tijdens het pleidooi ook opgeworpen dat de agenten, net als de verdachte en anderen, deel waren van een illegaal feestje en wel tegen de Covid-19-lockdownregels in. Er was ook aangehaald dat de agenten alcohol hadden gedronken en lachgas hadden gebruikt, iets wat door betrokkenen is ontkend. Ook het feit dat de agenten aanwezig waren op een verboden feest doet volgens het OM niets terzake in de strafzaak. Indien ze daarmee in de fout zijn, moeten zij tuchtrechtelijk worden aangepakt.
De verdediging komt op 20 april aanstaande weer aan het woord wanneer de behandeling van de zaak de eindfase ingaat.