De huidige situatie in het land, na drie jaar verkiezingen, is heel erg ontmoedigend voor velen. Velen in de gemeenschap klagen over de kosten die gepaard gaan met het dagelijks levensonderhoud. Aan de andere kant zijn er anderen die vinden dat de regering probeert het land te halen uit de diepe crisis waarin het verkeerde bij de verkiezing van 25 mei 2020.
De verschillende meningen over het beleid van regering Santokhi-Brunswijk zijn ook in De Nationale Assemblee, DNA, geschetst. NDP-parlementariër Ann Sadi zegt dat het volk het vertrouwen heeft verloren in de regering, die op 25 mei 2020 democratisch is gekozen. Echter wijst ze erop dat in het begin van deze regeerperiode het volk al haar vertrouwen had gesteld in regering Santokhi-Brunswijk.
Regering niet in staat beleid te buigen
Als Sadi een terugblik doet op de afgelopen drie jaar, dan concludeert ze dat de regering niet in staat is haar beleid te buigen om de nodige veranderingen in de samenleving teweeg te brengen. Sadie zegt dat het niet erom gaat dat ze de regering geen schouderklopje wil geven. Ze geeft aan zelfs één van de eersten te zijn die haar felicitaties heeft uitgebracht aan de toen pas gekozen regering. “Leer uit de fouten van het verleden, want het volk snakt steeds naar verbetering”, was de eerste boodschap van Sadi aan de regering.
Terwijl het gras groeit, sterft het paard. Sadi zegt dat vanaf het begin van deze regeerperiode steeds de regering heeft opgeroepen als zaken mis gingen. Al in de eerste zes maanden zegt ze dat ze aandacht vroeg voor de sociale situatie in het land. “Na een jaar heb ik zelf aangegeven waar we aan toe zijn als volk.” In de afgelopen periode zegt ze dat de situatie voornamelijk in de zorg en in het onderwijs zorgen baart. Ook wijst het DNA-lid op de hoge prijzen van levensmiddelen en andere essentiële zaken. In de afgelopen periode heeft Sadi ook niet gezien dat er in voldoende mate is geïnvesteerd in de productiesector. Daarnaast vindt ze ook dat de regering geen klimaat heeft geschapen voor ondernemers om te investeren in het land. Echter is de nodige infrastructuur voor die investeringen er ook niet volgens de NDP’er.
Voortzetting van het werk
Sadi zegt dat de overheid wel een pluimpje verdiend voor de projecten, die voorbereid waren door vorige regeringen, zijn voortgezet. “Het gaat om projecten die zijn getrokken uit leningen die de vorige regering heeft gedaan, zoals de bouw van de aanmeersteiger op Meerzorg; het project van de school op Para; en het waterproject in Commewijne.” Echter zegt Sadi dat het waterproject in Commewijne niet geheel is uitgevoerd. Daarom vraagt ze zich af of bepaalde projecten worden voortgezet door de regering om naam te dragen. Ze staat daarom erop dat het regime duurzamer te werk gaat want dat zal het volk ten goede komen waardoor zij meer vertrouwen in de regering zal hebben.
De werkelijke uitdagingen
Aan de andere kant zegt VHP-parlementariër Dew Sharman dat de drie afgelopen jaren moeilijk zijn geweest met veel uitdagingen. Er moet volgens hem rekening mee gehouden worden dat het land is overgenomen met een zeer instabiele economie. Hij benadrukte dat het heel moeilijk was voor het team om zaken weer op de rails te krijgen. Op basis daarvan is hij van mening dat het volk niet ontevreden mag zijn over de prestaties van het landsbestuur. “In die zin dat ze redelijke stappen vooruit hebben gemaakt. Ik denk dat we al uit het diepste van het dal zijn gekomen en we zullen het langzaam beter hebben”.
Situatie onderschat
Net voor de verkiezing van 2020 zou de president hebben gesteld maar 90 dagen nodig te hebben om enkele zaken op orde te stellen. Echter bleek dat er meer aan de hand was dan hij had verwacht. Aan de hand hiervan zegt Sharman dat de verwachtingen bij het volk inderdaad hoog waren. Hij gaat ervan uit dat het regime de situatie had onderschat. “Maar toen zij met de feiten op de neus werden gedrukt, zagen zij wat de werkelijkheid was van het land.” Daarom heeft de fase van verbetering langer op zich laten wachten. De politicus begrijpt dat eenieder het beter wil hebben, dus hij begrijpt ook de frustratie die daarmee gepaard ging. Echter wijst hij er ook op dat op basis van hetzelfde veel mensen zijn gaan begrijpen waarom de regering de harde maatregelen heeft moeten treffen.
Ademruimte
Sharman wijst erop dat in de afgelopen weken de regering heeft kunnen bewerkstelligen dat er wat meer financiële ruimte is gecreëerd door de schuldherschikking. “Hierdoor is er wat meer ademruimte voor de regering gecreëerd en dit kan een groot succes genoemd worden.” Sharman gelooft dat met deze ontwikkelingen de regering ruimte zal hebben voor diepte-investeringen. De vicevoorzitter van De Nationale Assemblee erkent dat er moeilijke tijden zijn geweest en dat de regering harde maatregelen heeft moeten treffen om uit de nijpende situatie te geraken.
Ook bevestigt hij dat deze harde maatregelen zeer zwaar zijn geweest voor het volk. “Gelukkig heeft de regering ook gemeend de nodige instrumenten te gebruiken om de meest kwetsbare groepen in de gemeenschap een handreiking te doen.” Hiervoor noemt hij de verschillende sociale programma’s die voortkomen uit het sociaal vangnet. Ook verwijst het DNA-lid tot de vele financiële tegemoetkoming aan mensen die het moeilijk hebben en aan de werkende klasse. “We kunnen niet zeggen dat het een tien is, maar een onvoldoende is het zeker niet. Ik denk dat we best tevreden mogen zijn met de prestaties tot nog toe”.