Het is de tweede keer in de Amerikaanse economische geschiedenis dat Fitch de kredietstatus van de Verenigde Staten naar beneden bijstelt. Dat blijkt uit de berichten van de New York Times.
De verschillende beurzen in de Amerikaanse economie wezen een dalende trend nadat de downgrade van Fitch bekend was gemaakt. De downgrade van Fitch verwijst naar de ‘gestage verslechtering van de bestuursnormen in de afgelopen 20 jaar’ die het vertrouwen in het fiscaal beheer van de Verenigde Staten hebben aangetast.
Het is volgens de NY Times onwaarschijnlijk dat deze stap de belangstelling van investeerders voor schatkistpapier zal verminderen. Desondanks maakt Wall Street, de beurzenmarkt van Amerika, zich zorgen over de gevolgen van de politieke chaos en het feit dat de VS op de rand van de afgrond staat van de schuldlimieten.
De begrotingsoorlog tussen de republikeinen en de democraten, en de politieke impasses over de schuldlimieten, hebben volgens Fitch bijgedragen aan de downgrading van de langetermijnkredieten van de VS. Het besluit van Fitch komt twee maanden nadat Washington ternauwernood een faillissement heeft kunnen vermijden, dit na een langdurige discussie over het wel of niet verhogen van het Amerikaans schuldenplafond. Zoetjes aan verliest de Amerikaanse economie de hoop of het land haar schulden kan betalen.
Desondanks voorspellen analisten dat de Amerikaanse economie sterk staat en dat het land volgens hun inschattingen een recessie zullen vermijden. De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, ziet de downgrade van Fitch als ‘willekeurig’ en verzekerde dat de Amerikaanse economie fundamenteel sterk staat. Verschillende opiniemakers en zelfs de voormalige minister van Financiën hechten niet veel waarde aan de rating van Fitch.