In een ontspannen sfeer zitten enkele bestuursleden van de Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW) te vergaderen. In een gesprek met Key News reflecteren ze hoe 2021 voor hen is geweest en wat de verwachtingen zijn. “Het is voor winkeliers geen makkelijk jaar geweest. Inkomstenderving met de total lockdowns en met de pandemie zijn extra investeringen gepleegd, zodat je je aan de protocollen kan houden. Het is voor ons niet makkelijk geweest”, beaamt Raymond Hasnoe, voorzitter van de VSW.
Ook de financiële situatie in het land drukt zwaar op de leden van de VSW, waar niet alleen levensmiddelenhandelaren lid van zijn, maar ook handelaren die onderdelen verkopen en andere retailzaken maken deel uit van de vereniging. “Rijdt u maar rond in de stad. Het zijn de feestdagen maar heel weinig hebben hun zaak feestelijk ingericht”, zegt Howard Brouwn, die directeur-eigenaar is van Star Cars, een autoonderdelenzaak, en ook bestuurslid is van de VSW.
Brouwn geeft aan dat toen bekend was wie de winnaar van de verkiezingen 2020 was, er hoop was bij de ondernemers dat het wat beter zou gaan. “Maar ik denk dat velen na een jaar een beetje teleurgesteld zijn, vooral met de aanpak van de pandemie, die veel makkelijker kon zijn opgelost”, zegt Brouwn. Als ondernemer die op zoek was naar informatie over de lockdown en maatregelen kon hij niet terecht bij bepaalde ministeries. “Het lijkt alsof deze niet goed functioneren.”
Handen in elkaar slaan
Het is volgens Brouwn belangrijk dat ondernemers de handen in elkaar slaan, vooral omdat je als ondernemer met veel verrassingen en uitdagingen geconfronteerd wordt. Als voorbeeld haalt hij aan dat de banken van de ene op de andere dag een andere kostenstructuur in rekening brengen. “Er wordt op een dag bepaald waar men zegt girale transactie te ondersteunen, dat het ook geld kost om geld over te maken naar een andere lokale bank”, zegt Brouwn. Een andere uitdaging zijn de verhoogde nutsvoorzieningen die naar zeggen van de ondernemer in een keer de lucht in zijn gegaan. “Er was reeds advies gegeven om deze gefaseerd aan te pakken, maar er is niet geluisterd”, zegt Hasnoe.
Besef gaan leven
Voor Arthuro Rodrigues, directeur-eigenaar van da-drogisterijen en ook bestuurslid van de VSW, moet er in Suriname meer besef gaan leven wat de meerwaarde is van de Surinaamse ondernemers voor ons land. “Ik vind persoonlijk dat dat besef nog weinig aanwezig is, want behalve werkverschaffing dragen wij ook bij aan de financiën van de Staat. We moeten veel meer ondersteund worden”, zegt Rodrigues.
Hoop voor 2022
Ondanks de nog steeds moeilijke periode voor ondernemers heeft de da-drogist toch hoop dat het in 2022 wat beter zal gaan, vooral omdat de Surinaamse ondernemer naar zijn zeggen goede veerkracht toont. “Het is zeker niet makkelijk om te ondernemen, maar we hebben genoeg ondernemers onder ons gezien die op creatieve en innovatieve wijze het hoofd boven water proberen te houden”, zegt Rodrigues vol bewondering.
IMF geld
Hij kijkt uit naar wat 2022 zal brengen en hoopt enige verlichting te merken voor de ondernemers als vanuit het Internationaal Monterair Fonds (IMF), waarmee de regering in gesprek is, gelden zullen loskomen. “Het is zeker geen makkelijke taak voor de overheid om de koers stabiel te houden wat het zowat lijkt te zijn nu, maar de hoop is dat met de zaken die nog moeten komen, zoals het IMF, de koers zal dalen. Want als we geen hoop meer hebben, kunnen we de deuren sluiten.”