Surinaams Veevoerbedrijf Vitalo NV heeft de prijzen van zijn voersoorten verhoogd. Deze prijsstijging is donderdag ingegaan. “Dit is geen goede ontwikkeling voor de pluimveesector”, zegt voorzitter Rudi Moeridjan van de Coöperatieve Vereniging Pluimveeboeren Suriname (CVPS).
Moeridjan zegt dat de prijzen van de verschillende soorten voer degelijk zijn gestegen. “Dit betekent dat kip en eieren in de komende tijden duurder zullen worden.”
De voorzitter zegt dat in de afgelopen twee jaren al een aantal kleine en middelgrote pluimveebedrijven over de kop zijn gegaan en deze prijsverhoging van voer en de aanstaande prijsverhoging van kip ervoor zal zorgen dat nog meer kippenbedrijf over de kop zullen gaan.
“Waar men eerder vijf kilogram kip kocht, zal men nu twee kilogram kip kopen. Dit betekent minder inkomsten voor de boeren”, legt de voorzitter uit. Hij geeft ook aan dat de pluimveeboeren nu ook minder kuikens kopen, zodat dit zo snel mogelijk afgezet kan worden. “De afzet is nu minder geworden en de boeren houden nu rekening hiermee.”
Volgens Moeridjan wordt de prijs van kip ook bepaald door vraag en aanbod. Als er een overschot is, zal de prijs dalen, waardoor de kippenboeren verliezen zullen lijden. Als er een schaarste is, stijgt de prijs, maar de mensen zullen minder kip inkopen, omdat het te duur is. Dit zal ook leiden tot verliezen. “Alleen de grote pluimveebedrijven zullen het wel kunnen redden, maar ook deze bedrijven zullen het heel moeilijk hebben.”
Hij haalt ook aan dat kip nu bijna onbetaalbaar is geworden en de pluimveeboeren er heel weinig aan kunnen doen om de prijs nog betaalbaar te houden. “We zijn afhankelijk van de bedrijven die voer en kuikens aan de middelgrote en kleine pluimveebedrijven verkopen. Op basis hiervan worden de prijzen van eieren en kip bepaald door de kleine pluimveebedrijven.”
Volgens Moeridjan zijn deze vooruitzichten niet goed voor de pluimveesector. De aangekondigde brandstofverhogingen maken dit beeld niet rooskleuriger. Dit zal ervoor zorgen dat de inputs duurder worden. “Op den duur zal zelfs een ei onbetaalbaar worden”, voorspelt Moeridjan.