“Je komt er niet onderuit. Er zal een verandering moeten komen. Er zal op den duur een verhoging in de rentepercentages van banken komen”, zei Steven Coutinho, directeur van de Surinaamsche Bank, die tevens voorzitter is van de Surinaamse Bankiersvereniging, zaterdag tijdens een zoom meeting voor leden van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en overige belanghebbenden.
Naar aanleiding van het bericht dat in de pers verscheen over drastische renteverhoging van de handelsbanken, heeft het bestuur van de ASFA de meeting gepland. Coutinho ging in op verschillende vragen tijdens de meeting. Hij benadrukte dat hypotheken geen vast rentepercentage hebben en daardoor de mogelijkheid om veranderingen door te voeren altijd mogelijk is bij financiële instellingen.
Verhoging van rentes is volgens Coutinho onvermijdelijk. Echter, de voorzitter wil dat bankinstellingen beleidsplannen laten zien. Dit omdat mensen willen weten waarom zij meer geld moeten afstaan. Coutinho wil weten wat de maatregelen zijn en wat de samenleving te wachten staat. Hij is van mening dat besluitvorming geschiedt op basis van volledige informatiestroom naar de gemeenschap toe. Coutinho merkt op dat enkele banken al verhogingen doorvoeren. “Maar niemand gaat ineens met 10% omhoog. Het gaat wel veel pijn veroorzaken bij de samenleving’’, voorspelt de DSB-directeur.
Onrealistisch verlagingen
Couthinho benadrukt verder dat het onrealistich is dat individuen stellen dat er mogelijk een verlaging zal komen op rentepercentages. Coutinho zegt dat hoe meer mensen begrijpen wat er in de huidige economische situatie speelt, hoe meer er gediscussieerd kan worden over modellen om door de moeilijke situatie te komen. Op de vraag of er gewerkt moet worden aan versterking van de Nationale Ontwikkelings Bank in Suriname, zegt hij dat er eerder gewerkt moet worden aan het specialiseren van surinaamse bankinstellingen in algemene zin. Coutinho stelt dat er daadwerkelijk een onoverzichtelijke situatie heerst voor vele personen die niet weten hoe zij op den duur moeten uitkomen.
Nog in overleg met CBvS
De voorzitter stelt dat de lokale banken overleg hebben gevoerd met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en dat er vervolggesprekken moeten volgen. Sinds enkele maanden is CBvS bezig met het veilen van kortetermijndeposito’s aan de banken. De bedoeling hiervan is om geld af te romen om te werken aan de stabilisatie van de wisselkoers. Coutinho zegt dat er wel goede tijden zullen komen in de economie. Het is volgens hem de bedoeling dat er degelijk overleg en behoorlijk veel tranparantie nodig is vanuit de financiële autoriteiten.