De aanpassing van verkeersboetes was nodig. “Het moet niet erop lijken alsof justitie speelt met haar beleid bij overtredingen.” Dit zegt minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.
De bewindsman vertelde journalisten woensdag voor aanvang van de ministerraadsvergadering dat er ook voorstellen zijn gedaan om andere boetes te gaan verhogen. “Wanneer we bezig zijn met de handhaving ten aanzien van boetes in de verschillende bijzondere wetten, moet het niet erop lijken alsof we spelen.”
Vele boetes zijn volgens de bewindsman achterhaald en worden niet serieus genomen door overtreders. Hij stelt dat mensen de zaak serieuzer nemen als ze de gevolgen van de overtreding in hun zak voelen. Een boete van SRD 25,50 of 100 bijvoorbeeld brengt niet veel teweeg. “Je wil dat mensen zich aan de wet houden. Je wil een bepaald gedrag afdwingen. Een van de manieren om dat te doen, is om een boete te betalen en ze zeggen iets; als je het in je zak voelt, word je gedwongen om je aan de wet te houden. Dat is de bedoeling.”
De wijziging van de Rijwet 1971 (G.B. 1971 no. 65, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 2007 no. 92) is op dinsdag 15 februari 2022 door De Nationale Assemblée goedgekeurd. Het Openbaar Ministerie heeft met de gewijzigde wet de mogelijkheid gehad om boetes van maximaal SRD 25.000,- op te leggen aan bestuurders die in overtreding zijn. Vanaf 1 oktober gelden forse boetes voor verkeerdeelnemers die niet inhet bezit zijn van een (geldig) rijbewijs. Ook het besturen van onverzekerde motorrijtuigen of voertuigen die niet herkeurd zijn zullen forse boetes opleveren.
Amoksi zegt verder dat het criminaliteitsvraagstuk serieus aangepakt wordt. Hij merkt op dat mensen die bezig zijn met strafbare feiten op hun hoede moeten zijn. De minister zegt dat hij zich aansluit bij de oproep van de politiefunctionarissen die bij de laatst gehouden persconferentie aan de samenleving hebben gevraagd zich aan de wet te houden. Daar hebben de agenten mensen opgeroepen om ver te blijven van het criminele pad.