De directeur van het Verkeersveiligheidsinstituut (VVI) Joanne Adraai heeft op donderdag 15 september de elfde editie van de 1515 verkeersveiligheidsmaand afgesloten. Voor de afsluiting is gekozen om een fietstocht te organiseren met de verschillende partners. Dit is in navolging van het thema voor dit jaar “Beweeg in het verkeer, maar blijf leven.”
Adraai gaf aan dat het thema de nadruk legt op het voorzichtig zijn in het verkeer en handhaven van een gezonde levensstijl. Ook de bewustwording van verkeersveiligheid en andere zaken die het verkeer veiliger moeten maken, hebben aandacht gekregen in deze maand. Het streven is om tegen 2030 het aantal doden en zwaargewonden met ten minste 50 procent te verminderen.
Enkele activiteiten die in de verkeersveiligheidsmaand hebben plaatsgevonden zijn:
1. Behandeling van de conceptwet instelling Verkeersautoriteit in de Nationale Assemblee
2. Verkeerscontrole
3. Een workshop met de verschillende stakeholders over veilig verkeer
4. Start actualiseren van het strategisch verkeersveiligheidsplan 2017 – 2021
5. Verkeersvoorlichting in de verschillende districten
6. Schrijven van een verkeerscurriculum voor de GLO scholen
7. Studie over bromfietsers (bromfietscertificaat)
Purcy Landveld, onderdirecteur Data en Educatie van het VVI, geeft aan dat in de verkeersveiligheidsmaand er vijf verkeersdoden te betreuren zijn. Vergeleken met 2022 zijn er twee verkeersdoden minder in de verkeerveiligheidsmaand.
De website van het Korps Politie Suriname geeft aan dat in 2020 zesenzeventig, in 2021 eenentachtig en er in 2022 vijfenzeventig verkeersdoden te betreuren waren. Tot op heden zijn er in 2023 zevenenveertig verkeersslachtoffers met dodelijke afloop te betreuren. Ten opzichte van 2021 had 2022 zeven minder verkeersdoden. Landveld spreekt de hoop uit dat de dalende trend zich zal voortzetten.
Verder geeft Landveld aan dat uit de data van de Spoedeisende hulp (SEH) blijkt dat in de periode januari – juni 2023, 1716 personen zich hebben aangemeld voor behandeling na betrokken te zijn geweest bij een verkeersongeval. Opmerkelijk is dat de meeste verkeersongevallen in de eerste periode ongevallen zijn van autobestuurders en bromfietsers (in totaal 585). De meeste slachtoffers zijn in de leeftijdsklasse 20 – 40 jaar. Ook is opmerkelijk is dat de meeste slachtoffers zich op de zondag hebben aangemeld bij de SEH. De maand juni had de meeste verkeersongevallen, zesenvijftig. Het bijhouden en analyseren van de cijfers maakt het mogelijk beleid te maken voor een veiliger verkeer.
Adraai geeft verder aan dat verbetering van de verkeersveiligheid een van de beleidsprioriteiten is van het VVI. Elke weggebruiker moet veilig zijn op de weg en moet daaraan ook zijn of haar bijdrage leveren. “Wij vervullen allemaal een rol wanneer we aan het verkeer deelnemen.” Verkeersveiligheid begint bij u.