De Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA), kijkt uit naar de continuïteit die hopelijk op gang wordt gebracht met het verlengen van de Air Operator Certificate (AOC) van SLM. “We merken al dat vliegschema’s worden aangepast, maar hierop waren wij voorbereid door het laatste gesprek tussen de IATA reisagenten en de directie van de SLM”, zegt de ASRA-voorzitter Cindy Uden.
Haar reactie kwam kort nadat SLM bekend heeft gemaakt dat haar vlieglicentie is verlengd door de luchtvaart autoriteiten. De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij heeft aangegeven dat zij op korte termijn geleidelijk aan de vluchten zal opschalen. Uden kijkt hiernaar uit, echter zegt zij voorzichtig dat zij hoopt dat de nationale carrier zich zal houden aan de planning. “Het moet niet alleen op de planning zijn, maar moet ook gewoon gedaan worden.” Dit zegt zij omdat reizigers nog met een gevoel van argwaan kijken naar vluchten die uitgevoerd worden door SLM. “Dat er een keer iets kan gebeuren met het vliegtuig, of een vertraging kan wel eens gebeuren, maar het moet niet consequent zijn”, zegt Uden.
De reisagenten hebben een hoop aan werk te verrichten, want met het bekendmaken van de AOC verlenging zijn sommige vliegschema’s aangepast. Waar passagiers misschien half 4 in de middag zouden moeten vertrekken, zullen sommigen om half 7 in de ochtend moeten vertrekken. “Dus we hebben heel veel te communiceren naar de reizigers toe”, merkt Uden op en zij benadrukt dat er hierop is geanticipeerd.
President Chandrikapersad Santokhi maakte tijdens een eerder gehouden persconferentie bekend dat de licentie op 15 oktober zal vervallen. De regering hoopt dat met de dry-leaseovereenkomsten met een bedrijf in Amerika en Dubai, zij de nodige maatregelen kunnen treffen om te voorkomen dat SLM haar vergunningen kwijtraakt, dit is hen dus gelukt. Reisagenten maakten zich vooral zorgen dat de AOC niet verlengt zou worden. In een eerder gesprek met Key News, voor de bekendmaking van de verlenging, zei Riaz Mohamedjoesoef, manager bij National Tours, zich druk te maken over de invloed die het niet verlengen van de AOC zou hebben. “Sowieso zou de impact groot zijn als national carriers hun vergunning verliezen en dan niet in staat zijn om het te verlengen. Dat wil dan zeggen dat we geen tickets kunnen verkopen van SLM en dan komt dat stukje omzet weg te vellen”, zegt Mohamedjoesoef.
Behalve dat er inkomsten zouden wegvallen, is de kans ook groot dat de ticketprijzen omhoog schieten. Volgens Mohamedjoesoef wil dat dan zeggen dat de buitenlandse maatschappijen een monopolie krijgen op de markt. Als voorbeeld haalt hij aan de vluchten van Belem die door SLM van de route zijn gehaald.
“Vanaf juni zijn deze vluchten geschrapt, waardoor de concurrent in deze, de Braziliaanse maatschappijen, hun prijzen hebben aangepast”, merkt de reisagent op. Mohamedjoesoef zegt dat als de SLM nog vloog, de concurrentie anders zou reageren en de prijs stabiel zou zijn of zelfs zou dalen. “Maar daar er geen andere spelers zijn op die markt van Brazilië, dan zie je dat die prijs weer gaat stijgen”, aldus Mohamedjoesoef.
Uden zegt dat de prijsstijging van tickets niet zo zeer afhankelijk is van de AOC. Volgens haar zijn er verschillende factoren die spelen. “We hebben wel gemerkt dat toen SLM een tijdje helemaal niet vloog, de prijzen van tickets omhooggingen, maar de brandstofprijzen en andere factoren hebben ook impact op de prijzen”, geeft de ASRA-voorzitter aan. Dat er gewerkt wordt aan het opschalen van de vluchten is volgens Uden positief te noemen. SLM kan dan voorzien in een behoefte, wanneer American Airlines voor een periode geen reguliere vluchten zal hebben naar Suriname. “Dan kan SLM bij deze ook op inspelen”, aldus Uden.