Een achtdaagse studiereis van Rotterdamse schoolleiders naar Suriname zet kwaad bloed bij de Rotterdamse politiek. Leefbaar Nederland vindt de trip ‘erg merkwaardig’. Volgens de politieke partij lijkt de 1800 euro kostende reis meer op een vakantie.
Slechts twee van de acht dagen worden nuttig besteed, zegt Leefbaar-gemeenteraadslid Simon Ceulemans. “De andere dagen is er veel vrije tijd en wordt veel tijd besteed aan leuke trips en uitstapjes.” Volgens hem kunnen dit soort reizen niet de bedoeling zijn bij een onderwijsinstelling. Hij onderstreept dat de scholenorganisatie subsidie krijgt van de gemeente en het Rijk.
De studiereis is een vast onderdeel van de opleiding voor schoolleiders bij de Rotterdamse Rooms-katholieke scholenkoepel RVKO. Zaterdag vertrokken 30 schoolleiders in spe naar Suriname. De kosten, 1800 euro per persoon, betaalt de RVKO. Op het programma staan excursies naar scholen, bezoek aan een oude suikerplantage en een slangenworkshop. De studiereizen worden jaarlijks gehouden. Eerder was Marokko de bestemming.
Volgens de RVKO is de opleiding voor schoolleiders pittig. “Ze zorgt voor grote verbetering in het onderwijs van onze scholen, de studiereizen zijn daar een onderdeel van”, zegt een woordvoerder van de scholenkoepel. “Tijdens de reis wordt wel degelijk veel tijd besteed aan het opleiden van schoolleiders.”
Leefbaar heeft schriftelijk vragen gesteld aan de wethouder van onderwijs in Rotterdam. Volgens de grootste partij in de gemeenteraad is de studiereis niet op z’n plaats ‘in een tijd waarin scholen met vele lerarentekorten en leerachterstanden kampen’. “Rotterdam besteedt graag geld aan de verbetering van het onderwijs”, zegt Ceulemans. “Maar niet aan deze zogenaamde studiereizen.”
“Als Rotterdamse schoolleiders zo nodig naar het buitenland gaan, kunnen ze beter naar voorbeeldscholen in Scandinavië gaan dan naar Suriname en Marokko, waar het schoolniveau lager ligt dan in Nederland.”, zegt Ceulemans.