In een bekendmaking van de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) is aangegeven dat er een samenwerking tot stand is gekomen met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en het Sint Vincentius Ziekenhuis. De samenwerking houdt in dat bij bovengenoemde ziekenhuizen per 1 oktober patiënten niet contant hoeven te betalen voor laboratoriumdiensten.
Sinds juli dit jaar wordt er door verschillende particuliere laboratoria geëist dat patiënten eerst contant betalen, voordat de diensten worden aangeboden. Dit wekte veel wrevel op bij verzekerden die vinden dat ze keihard hun verzekeringspremie betalen en dan ook nog uit eigen zak voor diensten moeten betalen. Ook de verzekeraars reageerden fel op deze handelwijze, verwijzend naar de wet en overeenkomsten met laboratoria.
Begin deze maand bereikte het Staatsziekenfonds (SZF), met financiële ondersteuning van de overheid, reeds een akkoord met laboratoria en konden zijn verzekerden weer zonder bijbetaling gebruikmaken van de diensten bij Health Control, MyLab en Medilab. Vele verzekerden van het SZF waren ook de dupe geworden van de stilstand tussen het fonds en de laboratoria en moesten, ondanks dat zij in het bezit waren van een garantiebrief, betalen. Mario Merhai, voorzitter van de Survam en tevens directeur van verzekeraar Assuria, geeft aan dat het eisen van contante betaling zich in de toekomst weer kan voordoen, afhankelijk van een aantal factoren. “De oorzaak is natuurlijk de enorme koerscorrectie en de heel hoge inflatie, waardoor particuliere laboratoria hun kostenniveau zagen stijgen en dat in een keer goed wilden maken, terwijl wij meer voorstander waren van een gefaseerde aanpassing op basis van een transparante kostprijsonderbouwing”, zegt Merhai in een reactie aan Key News.
Een andere factor die ook heeft gespeeld is dat er geen bereidheid was om tot consensus te komen.
“Uiteindelijk moeten partijen wel met respect met elkaar willen blijven onderhandelen op basis van gezonde principes en als dat niet gebeurt krijg je deze situaties. De onderhandelingen met de particuliere laboratoria kwamen onder spanning te staan, omdat er onvoldoende inzicht kon worden verkregen in de kostprijsopbouw. De samenleving kan geen zorgtarieven betalen die niet onderbouwd zijn. Medische zorg is noodzakelijk en de prijs daarvan moet redelijk, billijk en onderbouwd zijn”, zegt Merhai. Voor wat betreft de particuliere laboratoriumdiensten zijn intussen de gesprekken weer opgestart. Daarnaast is het zo dat ‘s Lands Hospitaal en het Diakonessenhuis ook hebben aangegeven nu zonder betaling vooraf diensten aan te bieden aan verzekerden van de Survam.