Ashween Angnoe, zakenpartner van gewezen Centrale Bank governor, Robert Van Trikt is maandag voorlopig op vrije voeten gesteld. Dit omdat hij ruim tweederde deel van zijn straf heeft uitgezeten.
De hofkamer waar rechter Anand Charan voorzit, heeft het verzoek van de verdediging ingewilligd. Ex-directielid van de moederbank, Faranaaz Hausil, heeft vandaag in de spraakmakende rechtszaak gesteld dat zij het oneens is met het eerdere vonnis dat haar eerder dit jaar is opgelegd. “Ik kan mij niet terugvinden in de motivering van de rechter.”
Hoger beroep
Hausil en Angnoe staan samen met ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank, Ginmardo Kromosoeto en Van Trikt terecht voor het financieel benadelen van de staat. De zaak wordt behandeld in hoger beroep. Angnoe stelt dat hij de normen die gesteld zijn voor zijn vonnis niet terug heeft gezien in de behandeling van de strafzaak.
“Ik herken dat niet terug vanuit het beroep dat ik uitoefen. Ik probeer me vanuit het beroep te houden aan de feiten. Ik ben geen publieke functionaris en ik ben vanuit de anti-corruptiewet veroordeeld.” Angnoe merkte op dat stukken die hij en andere collega’s zelf hebben aangeleverd als accountants zijn gebruikt in het dossier die het Openbaar Ministerie heeft gebruikt bij het motiveren van het vonnis. Rechter Charan deelde mee dat na de zitting van vandaag bepaald zal worden hoe het traject van hoger beroep verder behandeld zal worden.
Verrast
Van Trikt zei dat hij verrast en verbaasd was met zijn vonnis eerder dit jaar. “Ik kan mij niet terugvinden in de motivering over handelingen die ik zou hebben gepleegd in het nadeel voor land en volk. Ik heb het heel dossier gelezen en ik heb niet ten nadele gehandeld van de bank.” Verder legde de verdachte de nadruk op zijn gezondheidssituatie. De officier van justitie zegt dat er een gerechtelijk vooronderzoek is geweest en er geen getuigen zijn voortgekomen voor verhoor.
Advocaat Benito Pick en Murwin Dubois zeggen dat er vanuit de zijde van de verdediging ook geen getuigen zijn. Op de volgende zitting zullen de verdachten gehoord worden. Advocaat Irvin Kanhai stelt dat hij weet dat vandaag een regiezitting is, maar hij het verzoek zal doen om voorlopige invrijheidstelling van de verdachten. Deze zaak heeft volgens Kanhai veel tongen losgemaakt. Dat er gesteld is dat de handelingen van Angnoe en Van Trikt twee ernstige slagen heeft toegebracht aan de economie is nergens gebleken na twee jaar, merkt Kanhai op.
In strijd
Kanhai benadrukt dat het vonnis van de verdachten enige grondslag ontbreekt, omdat het in strijd is met de grondwet. Hij stelt dat iedereen onschuldig is, totdat schuld bij wet is bewezen. De schuldpresumptie is volgens de jurist gaan leven. Hij zegt dat in de jaarrede van president Chandrikapersad Santokhi is gesteld dat de anti-corruptiewet niet functioneel is, omdat dit niet compleet is. Ondanks die kennis is toch van deze wet gebruikgemaakt om vonnis te wijzen. De wet voldoet volgens Kanhai helemaal niet aan de eisen om te kunnen functioneren als een wet. “Er wordt gefabriceerd om te komen tot een veroordeling. Vandaar dat er door het vonnis een wrange smaak ligt internationaal.”
Toestand
Kanhai heeft ook aandacht gevraagd voor de medische toestand van Van Trikt. De mening van de verdediging telt zwaarder dan de redenen opgesomd door de vervolging en de rechter die het vonnis wees in deze kwestie stelt hij. Volgens internationale verdragen zou Van Trikt niet achter de tralies moeten zijn, naar zeggen van Kanhai.
De vervolging zegt dat alle verdachten voor meerdere strafbare feiten vastzitten. Ze herinnerde eraan dat de verdachten zelf moeten aangeven wat wel en niet juist is. Ze benadrukte dat de zorg die Van Trikt nodig heeft hem geboden wordt in het gevang in tegenstelling tot wat de verdachte zelf verklaart. Er is ook geen sprake van bewijsvertroebeling volgens het Openbaar Ministerie. Op 5 december worden de zaken van Hausil en Angnoe verder behandeld. Rechter Charan zegt dat de rechtszaken voortaan niet samen behandeld zullen worden. De zaak van Van Trikt en Kromosoeto wordt op 7 november verder behandeld.