De Vereniging van Economisten is van mening dat het niet aanpakken van corruptie gevallen en het niet implementeren van anti-corruptie maatregelen hetzelfde is als het faciliteren van corruptie, laat de vereniging weten in haar laatste editie van Inzicht. “Politici dienen de wet na te leven en waar er hiaten zijn dienen deze te worden gedicht.”
Volgens de VES komen de meeste gevallen van corruptie voor bij de overheid, waarbij ambtenaren en politici zijn betrokken. Politici en ambtenaren hebben het voorrecht om te beslissen over de collectieve middelen van de samenleving.
Middelen die dienen die efficiënt en effectief ingezet dienen te worden voor duurzame ontwikkeling voor de samenleving, daarvoor is er dus ook wet- en regelgeving zodat men zorgvuldig omgaat met deze middelen. Maar geld stelen is niet de enige vorm van corruptie die men tegenkomt in Suriname. “Het benoemen van friends en family is ook een vorm van corruptie”, stelt de VES duidelijk. Door het niet aanpakken van corruptelingen kunnen zij ongestoord verder gaan met het benadelen van de samenleving. Er wordt volgens de VES telkens correctie beloofd, maar wordt nooit toegepast. “Integendeel worden de daders beschermd en is de doofpot overvol.”
Er zijn voor de VES-voorbeelden te over dat het anti-corruptie beleid slechts een lippendienst is van politici. President Desi Bouterse had tijdens zijn presidentschap in 2010 aangegeven een ‘kruistocht te houden tegen corruptie’. Helaas werd de samenleving geconfronteerd met corruptie en had deze vrijspel. “Vele prominente politici tijdens de regeerperiode van Bouterse zijn ondanks zij thuis zijn geplaatst door corruptie hun salaris en de verschillende emolumenten behouden.”
Tijdens regeerperiode van Santokhi is er volgens de VES ook niet veel veranderd, ondanks de beloften tijden de verkiezingscampagne om corruptie beter aan te pakken dan zijn voorganger. “De samenleving wordt wekelijks geconfronteerd met dezelfde corruptieve verschijnselen als bij de andere twee regeertermijnen van Bouterse. Santokhi had ook aangekondigd dat Bestuurder in het Openbaar Bestuur en ook bij Staatsbedrijven bij aantreden van zijn regering direct hun vermogen zonden vastleggen. Echter is na 3 jaren nog steeds niks mee gebeurd.” Ook het friends en family beleid wordt volgens de VES nog steeds doorgevoerd door deze regering, ondanks de belofte voor beter.
“Hierbij blijkt dat politici aan de macht, ongeacht uit welke kamp, weinig waarde hechten aan het oplossen van corruptiezaken en het implementeren van anticorruptiebeleid en de schuldigen te straffen. De VES vindt dit zorgelijk omdat corruptie het gif is in de kransslagader van de samenleving. Het zorgt niet voor een evenwichtige duurzame economische ontwikkeling met benutting van talenten en bescherming van zwakkeren”, merkt de VES scherp op. Integendeel zorgt het niet aanpakken van corruptie volgens de VES voor achteruitgang en vergroot de armoede. De economisten geven duidelijk hun zorgen aan, vooral omdat ons land op het punt staat om geld uit de olie- en gassector te verdienen. De VES roept de samenleving op om bewust te stemmen en moet men eisen dat “Zonder een anti-corruptie programma, geen zetels binnen halen.”