De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is van mening dat de Nationale Assemblee beter controle moet uitvoeren zodat de regering transparantie biedt in het gronduitgiftebeleid. Dat meldt de vereniging in een open brief gericht naar DNA.
De regering heeft volgens de vereniging beloofd transparantie te bieden en had ook aangegeven deze te publiceren, echter blijft dat uit volgens de VES. De samenleving en de organisaties in het maatschappelijk middenveld laten hun stemmen onvoldoende horen om een duurzame correctie van het gronduitgiftebeleid af te dwingen. “Er ontbreekt effectieve controle op de naleving van de wet door DNA en het uitblijven van enig initiatief uwerzijds ter verbetering van deze niet-functionele wetgeving, hetgeen tot de basis verantwoordelijkheden van DNA behoort”, zegt VES in haar brief naar DNA.
De vereniging had reeds in een eerder schrijven naar de regering aangegeven dat de wet voor gronduitgiftebeleid aangepast moet worden. Omdat zij van mening zijn dat de wetgeving, zoals die er is, de vrije ruimte biedt aan de bewindspersoon om naar eigen discretie domeingronden toe te wijzen. “In de diepgewortelde door diverse regeringen toegepaste bestuurspraktijk worden kavels, zonder begrenzing in omvang en aantallen, zonder duidelijke criteria wie wel of niet in aanmerking komen volgens willekeurige volgorde van aanvraag van personen worden toegewezen.”
Dit biedt niet alleen DNA-leden voordelen, maar ook een grote groep van minder bekende geregelde partij-propagandisten, vrienden, families en sponsoren van de coalitiepartijen. De VES is van mening dat het oneigenlijk uitgeven van gronden, als politiek bindmiddel wordt gebruikt en wordt gezien als een oneigenlijke vorm van patronage. Deze dragen bij aan de alsmaar groter wordende welvaartskloof, is de mening van de VES. Er moeten volgens de economisten duidelijke richtlijnen komen in de bestaande grondwetgeving. Zaken zoals, gronden uitgegeven onder grondhuur, waar de minister toestemming voor heeft verleend, is geheel in strijd met de wet.
Ook de tarieven van grondhuur moeten volgens de economisten aangepast worden. Volgens de VES weigert de regering dit aan te pakken, ondanks deze maatregel is opgenomen in het herstelplan van de regering. Hierdoor wordt domeingrond in grondhuur gezien als ‘gratis’ grond, die makkelijk kan worden doorverkocht of als onderpand voor een lening kan dienen. De VES benadrukt dat het grondbeleid een beleid is dat de regering toebehoord en niet een minister.
Deze zaken zijn op 28 juni 2022 kenbaar gemaakt in een brief naar de president. Toen was ook de oproep gedaan aan de regering om voor een periode de gronduitgiften stop te zetten en dat de regering zich zou richten op de hoognodige aanpassingen die, volgens de VES, ruimte bieden voor corruptie. Met de verschillende grondschandalen merkt de vereniging op dat de regering geen gehoor heeft gegeven aan de opgesomde punten. Zij doen daarom een beroep op DNA om de regering onder de druk te plaatsen om de bestaande wetgeving te evalueren door deskundigen, zodat er duidelijke en concrete voorstellen worden vastgelegd. Dit dient ook besproken te worden in DNA om indien mogelijk de bestaande wetten te wijzigen. Ook vraagt de VES dat de gronduitgiften voor tenminste 4 maanden worden aangehouden.