De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) maakt zich ernstige zorgen over de verergerende situatie in de gezondheidszorg, zoals recentelijk naar voren is gekomen door het overlijden van pasgeboren baby’s in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Het is onacceptabel dat in een land waar de economie meevallers geniet, met name uit de goudexport, de meest kwetsbare burgers in onze samenleving niet de zorg ontvangen die zij verdienen.
Al jarenlang kampt de zorgsector met achteruitgang, waarbij de regering voortdurend de schuld legt bij de beleidsvoering van voorgaande regeringen. Hoewel er enige waarheid in schuilt, kan na vier jaar wel degelijk de vraag worden gesteld: Wat heeft de huidige Regering en met name het Ministerie van Volksgezondheid gedaan om de situatie te verbeteren? Het antwoord is pijnlijk duidelijk: vitale zorgdiensten zijn verslechterd, en gekwalificeerd zorgpersoneel blijft massaal het land verlaten, waardoor de crisis in de zorg alleen maar verergert.
De afgelopen twee jaar hebben vaker berichten de media gehaald over sterfte van pasgeborenen in ziekenhuizen door het gebrek aan adequate zorg, een trieste en beschamende situatie die zich nu opnieuw heeft voorgedaan. De regering wijst op een gebrek aan financiële middelen als oorzaak, maar de VES benadrukt dat dit een gebrek aan vindingrijkheid en prioriteitsstelling weerspiegelt van de beleidmakers.
Verkeerde Prioriteiten
De regering heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk verkeerde prioriteiten gesteld. Enkele voorbeelden:
1. Ongepaste besteding van Staatsgelden: Op 24 mei 2024 werd USD 2,5 miljoen toegewezen aan het Sportfonds vanuit de dividendbetaling van Staatsolie, terwijl de zorgsector in ernstige crisis verkeert. Hoe is het mogelijk dat middelen beschikbaar worden gesteld voor secundaire doeleinden terwijl de basiszorg voor baby’s ernstig faalt?
2. Onverantwoorde besteding van meevallers uit de goudexport: Suriname, als een van de grootste goudexporteurs, heeft maandelijks meer dan USD 15 miljoen aan extra inkomsten. De vraag blijft echter waar deze fondsen worden aangewend, aangezien de gezondheidszorg geen verlichting heeft gezien.
3. Overbodige buitenlandse reizen: Ondanks de crisis in het land reizen de autoriteiten de Wereld rond, waarbij de President de afgelopen periode maandelijks op reis is, vaak naar evenementen waar de meerwaarde van deelname niet merkbaar is voor de samenleving. Het gebrek aan terughoudendheid blijkt nog eens uit de op social media gedeelde flyer, waarbij de President zijn bezoek aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties koppelt aan ontmoetingen in de sociale sfeer in New York . Ook nu is de meerwaarde dubieus.
De vraag die gesteld kan worden: moeten de pasgeboren baby’s en de zieke mensen de snoepreisjes van de President en de overige autoriteiten betalen?
Oproep aan de Regering
De VES roept de regering op om haar beleid radicaal, met prioriteit voor de mens te herzien en urgente aandacht te geven aan de gezondheidszorg. Het welzijn van de burgers, met name van pasgeborenen, moet bovenaan de agenda staan. De voortdurende uitgaven aan onnodige projecten en reizen zijn onverdedigbaar in een tijd waarin het leven van onze meest kwetsbare burgers op het spel staat.
Het is tijd voor een daadkrachtige en humane benadering van de zorgsector. De VES dringt erop aan dat de regering onmiddellijk actie onderneemt om de broodnodige middelen vrij te maken voor de gezondheidszorg en deze ernstige situatie recht te zetten.
Persdienst van de Vereniging van Economisten in Suriname