De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is nog steeds van mening dat regering Santokhi weinig doet om de ‘heilige huisjes’ te breken. “Hiermee bedoel ik dus de mensen die belangen hebben en het friends en family beleid dat in stand wordt gehouden”, merkt Steven Debipersad, voorzitter van de VES, op.
Een goed voorbeeld daarvan is volgens het EMFI Limited analyse het feit dat regering Santokhi geen royalties wil doorvoeren voor de kleinschalllige goudsector, omdat de vicepresident, Ronnie Brunswijk, goudconcessies heeft.”Het ontbreekt echt aan goed beleid en goed bestuur in Suriname, wat maakt dat internationale investeerders juist weg blijven uit Suriname.” Dit is ook al aangegeven door de VES tijdens de jaarrede van 2021.
Dat Suriname zou aangeven dat zij door de sociale onrust de hervormingsmaatregelen vertraagd of niet zou kunnen doorvoeren, was volgens Debipersad te verwachten. “We wisten dat het vanuit Suriname aangekaart zou worden om meer flexibiliteit van het IMF te vragen, maar het is er niet van gekomen.” Dit komt volgens Debipersadm door bepaalde situaties in ons land.
Suriname wordt niet geïndexeerd als een arm land en komt ook niet in aanmerking voor bepaalde fondsen. Hij is de mening toegedaan dat Suriname inderdaad niet arm is, alhoewel sommigen binnen de samenleving de nood tot aan hun lippen voelen, merkt Debipersad op. “Maar IMF heeft een speciale kijk op landen die een bepaalde slechte positie hebben en we horen niet echt daarbij. We zijn relatief rijk en worden gezien als een middenstandsland. En aan de hand van de data van Suriname wordt er nog wat geexporteerd.”
Debipersad zegt dat de verdiensten van de export jammer genoeg niet terug te merken zijn binnen de economie. “Veel zaken worden niet aangepakt, de deviezen komen niet terug en veel zaken worden manipulatief ingezet. Er wordt niks gedaan om die wisselkoers stabiel te houden. Vele zaken die we in handen hebben doen we niet, terwijl we een middenstandsland zijn”, merkt de VES-voorzitter op. Hij is van mening dat we veel beter moeten performen. Dat de overheid elke keer roept dat we elke keer armer zijn geworden, is volgens de VES-topman niet te merken in het landencijfer.
Behalve dat Suriname niet als een arm land wordt gezien, kijkt de IMF ook naar hoe de overheid zich gedraagt en hoe de mensen zich kleden. “Met de vele reisjes die onze overheidsfunctionarissen hebben en de toenemende ambassades laten we nergens zien dat we aan het bezuinigen zijn.” Het zou volgens Debipersad gaan om alleen maar een spending beleid en dat kan men niet rijmen.