In een brief gericht naar de DNA zegt de verenging dat zij de jaarrede die door de president is uitgesproken op 29 september 2022 naast de originele Ontwerp Staatsbegroting 2023 kritisch bestudeert. De VES is tot de conclusie gekomen dat de regering met de huidige begroting, SRD 21,3 miljard meer wilt uitgeven dan zij naar beste vermogen denkt zelf te kunnen verdienen.
“Dit komt neer op een tekort van 17,8 procent van het door de regering voor 2023 geprojecteerde bruto binnenland product van SRD 119,9 miljard”, zegt de VES in haar brief. De verenging noemt zo een begrotingstekort van dergelijke omvang “economische onverantwoord”. Maar zal zeker ook het economisch evenwicht juist verder ontwrichten met alle maatschappelijke consequenties van dien, waarschuwt de VES in haar brief.
Van de SRD 21,3 miljard wilt de regering SRD 17 miljard middels afgesproken leningen laten financieren. Wat rest is een bedrag van SRD 4.1 miljard waarvoor de regering mogelijk nog geen financiering heeft kunnen vinden. De VES vreest dat de overheid tegen beter weten dit bedrag toch nog zal uitgeven.
De vereniging tikt de regering ook op de vingers over de reeds buitenproportionele staatsschuld. “Terwijl het doel van de regering is om de buitenproportionele staatsschuld naar betaalbare proporties terug te brengen, is deze in 2022 reeds verder toegenomen. Met de goedkeuring van deze gewijzigde begroting zal er in 2023, SRD 11 miljard aan schulden worden afgelost en SRD 21.3 miljard worden geleend.”
Hierdoor zal de netto staatsschuld in plaats van afnemen juist toenemen met SRD 10.3 miljard, houdt de VES de DNA voor in haar brief. In de originele begroting van 2023 van september 2022, ging de regering er nog van uit dat er in 2023 slechts SRD1 miljard extra zou moeten worden geleend. “Nu blijkt dat te zijn vertienvoudigd naar SRD 10.3 miljard. Dit ontkracht het door vele regerings en DNA-leden herhaaldelijk verkondigde verhaal dat de regering bezig is de schulden af te lossen. Het zal de komende generatie ook nog een stuk armer maken”, merkt de VES op.
De VES roept de parlementariërs en de regering op om weer eens te kijken naar de begroting, vooral de uitgavenbegroting. “Bepaalde niet noodzakelijke en of niet dringende zaken door te schuiven naar betere tijden en anderzijds om aan de inkomstenzijde met dezelfde precisie te zoeken naar sectoren en branches waar er ruim verdiend wordt en onvoldoende wordt bijgedragen aan de staatskas en daar alle middelen voor inzetten om deze ook daadwerkelijk binnen te halen”, aldus de VES.