Er zijn nog vier weken te gaan voordat het Herstelplan 2020-2022 van de regering ten einde komt. Echter, is de regering volgens de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) ver achter op schema wat betreft uitvoering van haar eigen regeerakkoord, het Herstelplan en ook nog het IMF-EFF programma.
“Van de 25 maatregelen uit de urgentiefase (de eerste 9 maanden) van het regeerakkoord is na 29 maanden slechts 50 procent uitgevoerd”, geeft de vereniging aan in haar laatste editie van Inzicht. Het ministerie van Financiën en Planning heeft na december 2021 de verzoeken van de VES om de monitoringsverslagen van het Herstelplan beschikbaar te stellen, systematisch geweigerd en gist de VES zelfs dat er minder dan 50 procent is uitgevoerd door de regering. Voor wat betreft het IMF-EFF programma heeft Suriname de 3de en 4de tranche gemist en in december 2022 zal ook waarschijnlijk de 5de tranche zijn misgelopen. “Hierdoor ontbeert Suriname meer dan USD 165 miljoen”, merkt de VES op.
Geen politieke stabiliteit
De economen geven aan dat er in Suriname geen sprake is van politieke stabiliteit, dit op zijn beurt heeft invloed op de economische ontwikkeling van ons land. “In plaats de regering werkt aan economische stabiliteit gevolgd door economische groei en ontwikkeling, zien we dat het economisch herstel zwaar wordt aangetast door het ontbreken van politieke stabiliteit”, merkt de VES op. Hierbij verwijst de vereniging naar de tweespalt in de regeercoalitie. In de afgelopen maanden zijn er in de media over verschillende uitspattingen geschreven die spelen binnen de regering.
Het laatste wat speelde was de aantijgingen van de vicepresident naar de president toe, dat deze werd achtervolgd. “Realiseert men zich wel dat deze politieke instabiliteit funest is voor het economisch herstel”, vragen de economen zich af. “Bedreigingen vanuit de hoogste leiding in het land naar burgers en instituten geschieden ongestraft. Afwijkend en decadent gedrag en onaangepast taalgebruik lijken normaal en kunnen zonder correctie plaatsvinden.” De VES gaat verder en is van mening dat veel tijd van de samenleving verloren gaat aan “het onmaatschappelijk en verwerpelijk gedrag van de autoriteiten.” Terwijl de coalitiepartijen zichzelf zitten te verrijken zit de pot schaamteloos de ketel te verwijten dat het zwart ziet. De politieke verdeling van de macht en de koek is belangrijker, terwijl het volk verder verarmd door de onkunde van de regeerders tot economisch herstel, luidt de scherpe kritiek van de VES over de politieke instabiliteit.
VES op bezoek bij de president
Tijdens de 50ste jaardag viering van de Vereniging heeft de president, die ook aanwezig was, een handreiking gedaan naar de economisten vereniging en hen gevraagd om een pad uit te zetten voor samenwerking tot herstel van de economie. Er is op 22 november een eerste bespreking geweest onder leiding van de president en heeft de VES toen aangegeven dat zij openstaat voor samenwerking alleen als de regering serieus is. Deze meeting is op donderdag 1 december op technisch niveau voortgezet op het ministerie van Financiën. Afgesproken is dat de vervolgbespreking weer op Presidentieel niveau gaat plaatsvinden.
“Daarbij zullen afspraken worden gemaakt over de werkwijze, waarbij de VES een duidelijk mandaat krijgt van de President o.a. over toegang tot alle beschikbare informatie en data (level playingfield)”, merkt de vereniging op. De VES gaat voor “totaalvoetbal” waarbij de samenwerking alleen duurzaam zal zijn binnen een kader van volledige transparantie en het uitblijven/bestrijden van bestuurlijke excessen en buitensporigheden zoals het benoemen en bevoordelen van friends, family, sponsoren en loyalisten. “Dit kan alleen in een situatie van politieke stabiliteit, anders a nai woko….!” aldus de VES.