Voorzitter Steven Debipersad van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) geeft aan dat er geen verklaring is, waarom de koers wekelijks daalt.
“We moeten er met een vergrootglas naar kijken. Op het moment dat er geen verklaring is voor zaken die in beginsel wel interessant kunnen zijn voor de samenleving, moet er zeer kritisch naar worden gekeken.” Volgens de econoom hebben vakdeskundigen geen verklaring waarom de koers eerst wekelijks en nu dagelijks naar beneden schiet.
Debipersad merkt op dat deze trend zich bijna altijd voordoet gedurende de verkiezingsperiode. Het is nu ruim een jaar voor de verkiezingen van 2025. Diverse politieke partijen hebben de campagnes al officieel ingeluid. “Het is een stunt die vaak herhaald wordt, maar later negatief uitkomt voor de samenleving. We houden het goed in de gaten om te voorkomen dat de excessen die zich altijd rond de verkiezingen voordoen, niet herhaald worden.”
“De samenleving wordt steeds opgezadeld met slecht beleid en slechte monitoring door primaire autoriteiten.” De VES-voorzitter geeft een sneer naar de moederbank. “We zijn gewend dat onze Centrale Bank van Suriname (CBvS) niet communiceert. Ze worden soms spraakzaam en dan begrijpt de samenleving niet wat bepaalde uitspraken inhouden.” Hij roept financiële autoriteiten op om “voorzichtig te zijn” met bepaalde uitspraken.
Karel Eckhorst, hoofdonderhandelaar bij de gesprekken tussen de regering en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft eerder in gesprek met radio ABC opgemerkt dat de CBvS verzwakt is. Eckhorst zegt dat er ook een plan op tafel moet worden gelegd door de Centrale Bank en het ministerie van Financiën en Planning voor de herkapitalisatie van de bank. Hij benadrukt in dit kader dat de Centrale Bank nog steeds verzwakt is door het overheidshandelen in het verleden.