De voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Steven Debipersad, merkt op dat het jaar 2023 buitengewoon turbulent is geweest.
“BTW was een van de eerste zorgen voor burgers en bedrijven die niet voorbereid waren bij de start ervan. De invoering van de belasting toegevoegde waarde heeft direct geleid tot stijgende brandstofprijzen. Kort daarna volgde een ander prijseffect, waaronder prijsverhogingen en een hogere inflatie dan verwacht,” aldus de econoom in een gesprek met Key News Suriname.
Debipersad zegt dat vooral de eerste helft van 2023 bijzonder zwaar is geweest voor de samenleving. Hij geeft aan dat de samenleving verder is verarmd door devaluatie en depreciatie aan het begin van het jaar. “Gelukkig hebben we in de tweede helft van het jaar wat rust gehad. Het jaar wordt afgesloten met twee positieve ontwikkelingen: de recente goede review van het IMF en succesvolle onderhandelingen met Oppenheimer, waardoor wij niet langer een ‘default’ status hebben. Dit zijn zeker lichtpunten aan het eind van het jaar,” zegt de VES-voorzitter.
Hij accentueert dat aan het begin van het jaar aangekondigde sociale ondersteuningsmaatregelen door president Chan Santokhi traag op gang kwamen en niet de beoogde groepen bereikten, waarmee de armoede die in de afgelopen jaren eminent was toegenomen verder werd verergerd. “De sociale onrust die hiermee ontstond, kwam tot een climax op 17 februari met rellen en plunderingen.”
Debipersad vindt het jammer dat de “BTW-perikelen” blijven voortduren. “De inning is zelfs niet succesvol. Elke keer gaat de wet naar de tekentafel zonder succesvolle ingrepen. Er komen alleen cosmetische veranderingen, met als gevolg dat de staat niet in staat is om de middelen binnen te halen zoals opgenomen in de begroting.”
De econoom beschrijft 2023 niet alleen als een turbulent jaar op economisch gebied, maar ook op sociaal-maatschappelijk en bestuurlijk vlak. “Veel gehaal en getrek tussen de politieke partijen in de coalitie. Dit leidt tot inbreuk op het vertrouwen in de regering. De politieke partijen zijn nu reeds met hun verkiezingscampagne bezig, wat het gevoel dat er nog sprake is van een cohesie binnen de coalitie heeft getorpedeerd”, merkt de econoom op.
Debipersad laat doorschemeren dat de economische crisis niet is afgelopen, zoals diverse regeringstopfunctionarissen beweren. “Ook volgend jaar zijn er veel uitdagingen. Het lijkt wel alsof de overheid heeft geleerd van diverse fouten.” Hij roept de regering op om beleidsaanpassingen te doen om de rust in het land te herstellen. “Na 17 februari volgden er hearings met personen en groepen, zonder dat beleidsombuiging zichtbaar wordt. De onvrede die er was vóór de hearings is hiermee dus niet weggenomen. Omdat de sociale situatie voor delen van de samenleving nog steeds als precair wordt ervaren, blijft de voedingsbodem voor protesten en stakingen aanwezig, zoals nog in november 2023 te zien. Na de feestdagen is een hervatting van deze goed mogelijk,” luidt de bezorgdheid van de VES-voorzitter.