De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft in een open brief president Chandrikapersad Santokhi gevraagd om de uitgifte van domeingronden tijdelijk stop te zetten. “Wij benaderen u als president, omdat dit geen incident betreft maar een uitwas is van een diepgewortelde door diverse regeringen toegepaste bestuurspraktijken, welke om een structurele duurzame correctie vragen”, zegt de VES in haar brief.
In de media is er breedvoerig gesproken over onder andere grondperikelen rond het Sabakuproject en is er een hele waslijst aan namen gepubliceerd op sociale media met tal van namen van prominenten en politici die een stuk grond hebben gekregen op het project. Dit heeft veel stof doen opwaaien bij de samenleving, aangezien velen al langer dan 20 jaar soms wachten om een stuk grond aangewezen te krijgen.
De VES heeft gevraagd aan de president om een aantal zaken in overweging te nemen en wijst de president erop dat het grondbeleid onderdeel is van het regeerbeleid en niet van een “toevallige minister”. De economisten geven ook aan in hun brief dat het Sabaku-schandaal geen toevallige incorrectheid of onethisch gedrag van een minister is, maar dat het wettige bestuur op diverse punten de wet heeft overtreden. “Dit vraagt om een diepgaand onderzoek dat tot fundamentele verbetering moet leiden en zeker niet kan worden afgedaan met het voor de show vrijwillig teruggeven van een onterecht verkregen beschikking”, geeft de VES aan.
Het publiceren van de artikelen over Sabaku in de media heeft ertoe geleid dat meerdere de net uitgegeven gronden op het Sabakuproject hebben doorverkocht tegen forse bedragen en dit ter verrijking van bevoorrechte groepen. De VES is ook de mening toegedaan dat het Decreet Gronduitgifte (1982) misbruikt is om onder het mom van elke burger gelijke kansen te geven.
Decreet gronduitgifte aanpassen
De vereniging geeft aan dat de gronduitgifte wet de “bewindspersoon de vrije ruimte geeft om naar eigen discretie domeingronden toe te wijzen”. Er zou ook de ruimte worden geboden om toestemming te verlenen voor de verkoop van het recht op grondhuur en hierdoor dit recht tot een commercieel verhandelbaar product is gemaakt en dat is naar zeggen van de VES geheel in strijd met de bedoeling van de wet. Ook zou de VES kritiek hebben geleverd op het feit dat de regering weigert de achterhaalde grondhuur vergoeding aan te passen, terwijl dit wel opgenomen zou zijn als een maatregelen in het Herstelprogramma 2020-2022.
“bewindspersoon de vrije ruimte geeft om naar eigen discretie domeingronden toe te wijzen”
Op basis van enkele van de bovengenoemde overwegingen vraagt de VES in deze een fundamentele aanpak voor een rechtvaardigere, corruptievrij en duurzame uitgifte van domeingronden en zou als voorstel zijn opgeworpen dat de wetgeving geëvalueerd zou moeten worden door een brede selectie van deskundigen. Deze moeten duidelijk omschrijven wanneer en onder welke voorwaarden er grond toegewezen zou kunnen worden. Tot dan is door de VES gevraagd om voor de komende vier maanden de uitgifte van domeingronden aan te houden.
Ten slotte geeft de VES aan dat zij haar bijdrage wil leveren aan een beter economisch bestuur en niet aan de kantlijn wil blijven staan. “Wij gaan ervan uit dat u enige steun kunt gebruiken om steeds verder woekerende corruptie in bestuur en samenleving te bestrijden en de overtreders uit het landsbestuur te weren en waar mogelijk ook te vervolgen”, aldus de VES.