“Historisch is het veevoeder en de pluimveesector in Suriname een honderd procent grondstoffen importmarkt, met name mais en soja uit Europa en Amerika.”
De afgelopen twintig jaar zijn de mais en soja rassen dusdanig veredeld dat ze in ons klimaat uitstekend gecultiveerd kunnen worden en wordt er gekeken hoe dit kan worden geproduceerd in Suriname. De huidige crisis heeft bewezen dat je zo dicht bij als mogelijk je eigen voeding moet kunnen produceren, stelt Julio Bhikharie, directeur van N.V. Veevoerfabriek Suriname (VESU).
Deze week zijn de eerste trucks uit Brazilië met een lading sojameel gearriveerd die voortvloeien uit een regionale handelsrelatie tussen Brazilië, Guyana en Suriname. Deze partnerschap is opgezet door tussenkomst van de regering van Suriname. Bhikharie zegt dat er al een hele tijd kookolie en ruwe sojaolie uit Brazilië worden geïmporteerd, en intussen dus ook sojameel voor de veevoerindustrie.
Het is de bedoeling om deze relatie verder uit te breiden door nog meer aan basisgoederen te importeren. Hierdoor kan Suriname wekelijks bevoorraad worden, waardoor de druk op de USD wordt verminderd. Tegelijkertijd biedt het meer zekerheid omdat je om de hoek een goede partner hebt, legt Bhikharie uit. Het ligt in de bedoeling om op korte termijn een aanvang te maken, als public-private partnership, met het cultiveren van deze grondstoffen in Suriname, met lokale agro partners onder begeleiding van Braziliaanse experts.
“Elk land probeert haar behoefte qua voedselzekerheid gegarandeerd te hebben in deze tijd van voedselonzekerheid.” benadrukt ook minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV). Twee derde van onze behoeften wordt volgens hem geïmporteerd en hierin zitten ook veel grondstoffen voor veevoer. Door de Caricom-leiders is het besluit genomen om tegen het jaar 2025 de ‘import bill’ met 25% te verlagen. Dit soort projecten passen ook in het kader hiervan. De LVV-minister legt uit dat er een probleem is in de wereld met de hoge transportkosten voor zeevracht, die verviervoudigd zijn. “Wij importeren voornamelijk uit Europa, Amerika, Marokko en Azië. Soms zijn de transportkosten hoger dan de inhoud van zo een container zelf.”
Samenwerking met Roraima
Sewdien vertelt dat er eerder dit jaar een bezoek is gebracht aan de hoofdplaats van de staat Roraima, Boa Vista. Roraima grenst aan Suriname en heeft dezelfde omstandigheden qua weer en bodemtype. De afgelopen vijf jaar heeft daar enorme agrarische ontwikkeling plaatsgevonden. Er wordt hier veel geproduceerd en ze zochten ook een exportmarkt. Hun areaal van mais en soja is van 5.000 naar 110.000 hectare gebracht. Om producten uit Boa Vista te halen moet je alleen dwars door Guyana en kom je Suriname binnen. Het leek een aantrekkelijke route zonder zeetransport. Er is dus besloten een handelslijn te openen, omdat dit behoorlijk scheelt in de kostprijs. Er is gestart met de import van sojaolie, dit was minimaal 20 procent goedkoper dan als het uit een ander land geïmporteerd zou worden. “Zo is het assortiment langzamerhand uitgebreid, tot het nu gekomen is op grondstoffen voor voerproductie.”
De Surinaamse economie kan volgens de LVV-minister mee profiteren van ontwikkelingen op productiegebied bij de zuiderburen als zaken qua infrastructuur dusdanig worden ontwikkeld. Hij legt uit dat Roraima zelf veel produceert, maar geen zeehaven heeft. Zij kijken uit naar de kortste route richting de Atlantische Ocean. In dat kader past ook de inzet van de toekomstige zeehaven in Nickerie. “Het is een win-win situatie voor iedereen, en hier en daar zal de overheid ook wat centjes meepikken”. Er is ook een samenwerkingsrelatie opgebouwd op het gebied van het telen van mais en soja. Komende maand wordt een pilot gedraaid met het inzaaien met technische assistentie uit Brazilië. Deze relatie is een hele goeie, welke toevallig ontwikkeld is geworden, maar nu al zijn vruchten afwerpt. We betekenen qua volume niet veel, desondanks willen ze ons helpen om onze industrie goed op gang te krijgen. Er zal ook in het binnenland worden uitgeprobeerd. “Mais en soja zijn de basis voor onze vee-industrie” benadrukt Sewdien.
De geschiedenis heeft ons keer op keer geleerd dat je te allen tijde in staat moet zijn om je eigen volk te voeden, stelt Bhikharie. Crisis op crisis heeft uitgewezen dat basisvoeding gewoon een luxe is geworden, ook de crisis heden ten dage. “Brazilië is baas op het gebied van soja.” Suriname kan samen met Guyana als hub dienen voor de hele Caricom. Het gaat hier volgens de ondernemer om 16 tot 40 miljoen mensen, die alleen uit de pluimveesector voor honderd procent voorzien kunnen worden tegen 2 tot 3 miljard USD. Zijn streven is om deze route veel efficiënter te maken en de grondstoffen te verwerken voor veevoer en de export.