De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft harde eisen gesteld in het gesprek met de regering in de avond van 2 mei 2023. Dat zegt de voorzitter van de VIDS, Muriël Fernandes, tegenover de pers. Deze gesprekken zijn gevoerd naar aanleiding van de escalatie die eerder op die dag heeft plaatsgevonden te Pikin Saron.
De verschillende besturen van de Inheemse dorpen hebben gesproken met het clusterministers team van de regering. “We hebben harde eisen gesteld, er is een duidelijk ultimatum besproken en nu zijn er ook concrete afspraken gemaakt”, zegt Fernandes. Een van deze afspraken is dat de regering en de autoriteiten per direct de concessies intrekken. “Van wie zij kunnen intrekken, gaan zij direct doen. Er zijn enkele van wie zij niet meteen kunnen intrekken, maar zij hebben gezegd dat zij dit zo spoedig mogelijk oplossen”, zegt Fernandes.
De gemoederen te Pikin Saron waren duidelijk verhit. De Inheemsen zijn boos omdat er concessies en vergunningen worden weggegeven in hun woon- en leefgebied. “Je kan niet een dag opstaan en horen dat je niet mag jagen in een gebied waar je gewend bent te jagen”, is een opmerking die een van de dorpsbewoners van Pikin Saron maakte. De Inheemsen zijn van mening dat anderen rijk worden van de rijkdommen in hun woongebied, maar zelf kunnen zij geen werk vinden of worden hun aanvragen voor concessies ook niet gehonoreerd. “Unu musu feti gi unu leti, het is nu genoeg”, is wat de Inheemsen continu zeggen.
Fernandes zegt dat zij het gebruik van geweld niet goedkeuren, maar zo een uitbarsting wel hadden verwacht. Het was een kwestie van tijd. “Er wordt keer op keer gesproken en aangegeven wat wij willen, nu willen wij daden zien. We willen niet blijven praten, nu moet er actie komen”, zegt Fernandes duidelijk. Er is ook gesproken over een deadline voor een vervolggesprek met de regering. “Op bepaalde eisen van ons konden we meteen antwoorden krijgen, maar voor bepaalde zaken moeten wij hoger gaan om antwoord daarop te krijgen”, zegt Fernandes. De toegang tot de overheid is ter sprake gekomen; volgens de VIDS-voorzitter was dit beperkt. Er is nu duidelijk afgesproken met wie zij kunnen praten en omgekeerd.
De minister van Defensie, Krishna Mathoera, was ook aanwezig tijdens de gesprekken met de dorpshoofden en zij vond de gesprekken ook goed. Het is volgens Mathoera niet onmogelijk om de concessies in te trekken, maar het scheelt aan uitvoeren en beleid maken. “Ik denk niet dat het een kwestie is van moeilijk. Wat gaan we intrekken en wat gaan we niet intrekken, dat is wat we met elkaar moeten afspreken. Als iedereen op een lijn staat, dan kunnen we dat alvast uitvoeren”, zegt Mathoera. Ze zegt ook dat als er voorwaarden zijn verbonden aan het uitgeven van concessies, de regering deze moet respecteren. “We moeten beleid maken en goed nadenken en afspraken wat het beleid zal zijn”, maakt Mathoera duidelijk.
In de ochtend van 2 mei kreeg de gemeenschap te Pikin Saron een melding dat houttransport trucks in brand waren gestoken in hun dorp. Een actiegroep zou vernielingen hebben aangebracht, houttransport trucks en het politiehuisje te Pikin Saron in brand hebben gestoken. Het vermoeden is dat een groep van ongeveer 10 mannen de truckchauffeurs zou hebben overvallen en gegijzeld. Wie deze groep is, is nog niet duidelijk. De politie en speciale eenheden zijn momenteel nog bezig met het identificeren van de personen die betrokken zijn bij de actie groep.
https://www.facebook.com/keynewssu/videos/756536499304666