De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft minister David Abiamofo, van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), woensdag geïnformeerd over de demarcatiekaarten van verschillende Inheemse gebieden.
De bedoeling van deze meeting, op initiatief van de minister, was om bij te dragen tot een beter begrip over het proces van de totstandkoming van de kaarten. Het grote doel van demarcatie van Inheemse gebieden is om de traditionele woon- en leefgebieden van Inheemse Volken vast te leggen en die wettelijk erkend en beschermd te krijgen.
VIDS heeft sinds 1999 een aanvang hiermee gemaakt en in totaal zijn er twaalf kaarten vervaardigd van verschillende gebieden toebehorend aan de Inheemse Volken. Het gaat daarbij niet alleen om puur geografische vastlegging, maar ook de bijbehorende historische en gebruiksinformatie waaruit de sterke band en afhankelijkheid van de Inheemse volken blijkt met hun grondgebieden. VIDS is bezig met het proces om ook de resterende Inheemse gebieden in kaart te brengen.
Minister David Abiamofo van NH stelde het op prijs dat VIDS hem informeerde over de demarcatiekaarten. Bij het proces van aanvraag van mijnbouwrechten zal de minister rekening houden met deze kaarten, zei hij. De minister informeerde VIDS dat er een speciale unit in het leven is geroepen voor het contact met de gemeenschappen en ook om ontwikkelingsperspectieven te bieden, namelijk de Community Engagement and Development unit.
Abiamofo heeft vervolgens toegezegd dat de demarcatie kaarten van VIDS ingetekend zullen worden in het GMD-systeem. Hiermee zal het mogelijk worden om een landelijk overzicht te verschaffen aan VIDS over uitgegeven mijnbouwconcessies in Inheemse gebieden. Dit in het kader van transparantie in het beleid van uitgegeven concessierechten. Suriname, als lid van het internationale Extractive Industries Transparency Initiative (EITI), dient dergelijke informatie ook beschikbaar te hebben voor het publiek.
Verder ontving de minister documenten die onder andere gaan over de vastlegging van de woon- en leefgebieden van Inheemse gemeenschappen. “Als alle ministeries zich hierin zouden verdiepen, zouden we minder disputen en een betere samenwerking hebben. Het is goed dat we deze bespreking hebben gehad met VIDS en er zullen zeker meerdere momenten volgen”, zei de minister.
Behalve Abiamofo, waren ook NH-directeur Preciosa Simons en onderdirecteur Angela Monorath aanwezig bij het gesprek met VIDS. Verder zaten om de tafel het voormalig directeur van Bureau VIDS, Loreen Jubitana, Selowin Alamijawari (VIDS-ondervoorzitter), Sergio Jubithana (OSIP-voorzitter), Sergio Srisria (dorpshoofd Washabo tevens bestuurslid VIDS) en Patrick Mandé (dorpshoofd Wit Santi tevens bestuurslid VIDS) en directeur Cylene France van Bureau VIDS.