De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (VIDS) zei bij de herdenking van haar 20-jarig bestaan van haar bureau dat ze een hoopvolle toekomst tegemoetziet. Bestuurslid, tevens oud-voorzitter Ricardo Pané merkt op dat de organisatie veel jong kader heeft en dat stemt hem hoopvol.
“De toekomst van het achterland zal beter worden als de jonge mensen het werk willen doen. De uitdagingen in de gemeenschappen worden steeds groter door klimaatverandering en politieke veranderingen, wij moeten strijd leveren en lobbywerk doen voor de erkenning van de rechten van de Inheemsen. Als wij dat hebben opgelost, hebben wij het ‘moederprobleem’ opgelost en zullen vele andere dingen beter gaan.”
Cylene France, directeur van het bureau vult aan: “Wij zien dat de betrokkenheid van jong kader toeneemt, wij willen dat steeds meer Inheemse jongeren kunnen zien waarvoor onze voorouders hebben gestreden en dat wij ook in de toekomst leiders nodig hebben die strijden voor onze rechten.”
Geen feest
Het bureau heeft geen feestprogramma in verband met de bigiyari, maar memoreert deze wel. “Het is economisch gezien geen makkelijke tijd nu, dus heeft de organisatie gemeend om de wrokoman en wroko uma van de organisatie in de spotlight te plaatsen op sociale media”, zegt France. Via de page van het bureau zijn korte quotes van medewerkers te zien met hun foto, waarin ze hun verbondenheid met het bureau aangeven.
Daarbij gaat het ook erom dat de organisatie en haar werkzaamheden meer bekendheid krijgen. Op 20 mei is het bureau ook samengekomen met het bestuur voor een lunch als wijze van viering. “Het is geen groot feest, maar wel een manier om onze waardering voor elkaar uit te spreken.”
Pané beaamt dit. “Het is een bijzondere dag, dus wij willen als bestuur wel onze dank aan elkaar uitspreken. Als je terugblikt op het werk van de afgelopen 20 jaar, dan kun je zeggen dat wij op mondiaal niveau hebben gefunctioneerd en daarmee Suriname op de kaart hebben geplaatst. Wij zijn trots op de werknemers, want zij werken voor de gemeenschappen.”
Markante projecten
Het bestuurslid noemt twee markante projecten van de organisatie die hij ziet als grote mijlpalen. De ontsluiting van het achterland in 1999 via de installatie van radiozenders in Inheemse dorpen en het in kaart brengen van woongebieden (acht dorpen) in het Beneden-Marowijnegebied voor de grondenrechtenzaak bij het OAS Hof voor de Rechten van de Mens, dat ook nog heeft geleid tot een uitspraak in het voordeel van de gemeenschappen en ook het gehele achterland.
Overigens is er nog steeds geen uitvoering gegeven aan het vonnis en is het bureau nog steeds bezig met strategieën om aandacht hiervoor te krijgen. “Wij zitten nog steeds ermee. De politieke barrière is groot. Wij hopen dat ons verzoek voor de behandeling van de conceptwet wordt ingewilligd door De Nationale Assemblee en blijven aan de bel trekken.”
VIDS Conferentie
Het bureau faciliteert dorpshoofden en dient als spreekpunt voor hen met de overheid en andere actoren. Voor dit jaar staat nog een belangrijk congres op programma. “De VIDS-dorpshoofden komen regelmatig bijeen en eind augustus staat de grote VIDS-conferentie op programma.” France vertelt ook dat deze in West-Suriname wordt gehouden.
Dit wordt de achtste editie van de conferentie, die om de vijf jaar wordt gehouden. “Die wordt bijgewoond door elk dorpshoofd met een basya, een vertegenwoordiger van de vrouwen en de jongeren in de dorpen. Daarbij wordt het beleid van de afgelopen vijf jaar geëvalueerd en worden de besluiten en belangrijkste prioriteiten voor de komende vijf jaar in een resolutie vastgelegd. Dit is het belangrijkste beleidsinstrument voor de VIDS.
Lopende projecten
Het bureau heeft verschillende lopende projecten, waaronder een capaciteitsversterkingsproject voor het traditioneel gezag. Middels dit project krijgt het traditioneel gezag, en daarmee de gemeenschappen, de nodige handvaten om de eigen ontwikkeling ter hand te nemen.
“Dit is meer een versterking naar elkaar toe. Zo kan het bureau logistieke werkzaamheden die de dorpen moeilijk zelf kunnen uitvoeren, ter hand nemen.” Een voorbeeld hiervan is het versturen van rapportages naar donoren, want niet in alle dorpen is de internetverbinding van dien aard dat er gemaild kan worden. “Het is een enorme verlichting als er op locatie (in de dorpen) een goed fundament is om het werk uit te voeren”, aldus France. “Dorpen kunnen zelfstandig prioriteiten bepalen, projecten uitschrijven en die ook uitvoeren.”
De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden is opgericht in 1992 om de erkenning en respectering van de collectieve rechten van inheemse volken te verkrijgen en het belang van inheemse dorpsgemeenschappen te behartigen. Tien jaar later, in 2002, werd haar bureau opgericht als de administratieve en technische werkarm van VIDS.