Het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur brengt het kleuteronderwijs naar gebieden in het binnenland waar er nog geen school is. “Daardoor is ook invulling gegeven aan de opdracht van het Surinaamse volk aan de regering om onderwijs te brengen naar allen, waar zij zich ook bevinden“, zei onderwijsminister Marie Levens gisteren in de openbare vergadering van De Nationale Assemblee.
Kleuteronderwijs
Volgens de minister hebben de maatregelen en veranderingen in het onderwijs vele ouders blij gemaakt, omdat alle kinderen ingeschreven zijn. Allen zijn geregistreerd en aangemeld. Nieuw in dit geheel is dat alle vierjarigen in het binnenland zijn ingeschreven. Geen een uitgezonderd, zegt Levens. Voor het binnenland is besloten om het onderwijs voor deze vierjarigen in de dorpen waar er geen school is, aan te bieden. Velen van deze peuters gingen niet naar school, omdat de weg te lang en of te gevaarlijk is . Een speciale task force van het ministerie heeft dit probleem in kaart gebracht en is van plan de kleuterklas naar het dorp te brengen. Vanwege de beperkte middelen zullen in samenwerking met de lokale bewoners kleuterhutten gebouwd worden.
Voor de leerkracht wordt een containerwoning in elkaar gezet. “Het zijn minischooltjes, maar de vierjarigen zullen naar school gaan”, benadrukt de bewindsvrouw. Een belangrijk detail is dat de vierjarigen in hun eigen taal mogen leren tot ze comfortabel genoeg zijn om de voor hen vreemde taal, het Nederlands, erbij te leren. Dit plan zal nog even duren voordat alles is doorgevoerd, merkt de minister op. Maar de spirit zit erin en de aanvang is gemaakt.
Amotopo en Coeroeni
Hetzelfde ondergaan de dorpen Amotopo en Coeroeni, waar er kinderen wonen die nog nooit eerder naar school zijn geweest. ”Wij gaan niet langer wachten, de schoolhutten worden gebouwd“, stelt minister Levens. Alle kinderen beginnen in de eerste klas, ongeacht hun leeftijd. Weliswaar blijven ze in hun eigen leeftijdsgroep en is het curriculum afgestemd op hun leeftijd. Dit, omdat er ook elfjarigen en vijftienjarigen in de eerste klas van de lagere school zitten. Doordat er geen middelen zijn, zal het ministerie de actie voorlopig met de kapitein, de granman en de bevolking van het dorp ondernemen. Ook sponsoren en ngo’s zullen een helpende hand bieden. “Mijn staf zal bewijzen dat het kan om voor het eerst een school in Amotopo en Coeroeni te hebben, met of zonder geld”, stelt Levens.
Start nieuwe schooljaar
Volgens de bewindsvrouw is het nieuwe schooljaar, dankzij de ervaring van het afgelopen jaar, goed gestart. Alleen Sipaliwini had een probleem, omdat Gum Air nog niet betaald was voor het overvliegen van de leerkrachten. Maar daar heeft het ministerie een tussenoplossing voor gevonden. Die leerkrachten vertrekken deze week. Wat betreft de start van de lagere scholen, zijn er tot nu toe geen klachten gerapporteerd aan de minister. “Daarmee zeg ik niet dat er geen problemen zijn”, onderstreept Levens. De opstart is goed en de leerkrachten hebben er zin in.