Het verwerken van visafval tot vis silage blijkt volgens Jenna Wijngaarde een oplossing te zijn voor het visafval dumping probleem. Dit is een van de redenen voor de start van het vis silage-project, waarbij trainingen worden verzorgd over de productie van vis silage. In het kader hiervan heeft het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij deze training verzorgd te Kwatta en Houttuin. Wijngaarde is daarbij de consultant van de Food and Agriculture Organization (FAO) en tracht met de trainingen meer bekendheid te geven en meer mensen te interesseren voor het gebruik van vis silage.
Vis silage wordt gemaakt van visafval en kan van alle vissoorten geproduceerd worden. Hiervoor is wel vereist dat de vis zo vers mogelijk is. De resten worden tot een soort mengsel gemalen, waarna er voor ruim twee weken elke dag zuur daaraan wordt toegevoegd. Tijdens dit proces moet steeds de zuurgraad gemeten worden. De zuurgraad behoort rond drieënhalf te zijn. Na de twee weken is de vis silage gereed om gebruikt te worden als meststof voor planten of als vismeel in veevoer.
Meer stikstof
Ten aanzien van het gebruik van de vis silage als meststof zegt Wijngaarde dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze in verhouding meer stikstof heeft dan fosfor en kalium en dat daarom deze mestvorm het beste zal werken bij bladgroenten dan bij vruchtgroenten. Wijngaarde zegt verder dat het gebruik van vis silage als mest ook goedkoper is. Deze training was bestemd voor eenieder die belangstelling heeft in de techniek.
Surish Kalpoe, die al ruim 6 jaar vis silage gebruikt en ook een van de belanghebbenden is die aanwezig was bij de trainingen, is de mening toegedaan dat het heel belangrijk is dat ook jongeren leren hoe zij vis silage kunnen maken van visafval. “Het was voor mij interessant en leerrijk. Ik heb antwoorden gehad op vragen waarmee ik zat en het wetenschappelijke gedeelte van dit proces”, aldus Kalpoe.