Louis Vismale van de Stichting 1 voor 12, die twee bakkerijen heeft, is genoodzaakt de levering van brood aan vijf kindertehuizen, de Esther Stichting en het Phychiatrisch Centrum Suriname (PCS) stop te zetten. De directe aanleiding is de schaartse van blom, die is ontstaan door de mondiale scheepvaartcrisis, waarbij het leveren van ladingen wereldwijd vertraagd is.
In een persbericht liet Meelmaatschappij De Molen, de enige leverancier van meel in Suriname, weten dat alleen industriële broodbakkerijen voorzien kunnen worden van blom. Dit, om de landelijke broodvoorziening te kunnen garanderen.
Voor kleine broodbakkerijen, banketbakkers, de bami- en pasta-industrie en andere meelverwerkers zal het product niet beschikbaar zijn. “Een heel lastige situatie voor de bakkerijen en de kleine man“, zegt Vismale. De kindertehuizen en de twee andere instellingen gaan hieronder lijden. Aan deze instanties doneren zijn bakkerijen broden.
Ook de donering aan de daklozen, die twee keer in de week geschiedt, en aan andere behoeftigden, is stopgezet. “ Ik vind het jammer dat juist rond de kerstdagen ik iedereen ga moeten teleurstellen, duidt Vismale spijtig aan. Naar zeggen van Vismale is hij regelmatig in contact met de Meelschappij De Molen. Aan hem is medegedeeld dat de boot met de lading meel pas maandag arriveert en dat het product pas woensdag in de schappen is.
Vismale zegt dat waar men voorheen SRD 220 voor een zak meel betaalde, de bakkers nu SRD 700 moeten neertellen voor blom. “We zullen dan genoodzaakt zijn om onze broodprijs ook te verhogen” , merkt hij op.
Tot 25 december , eerste kerstdag, gaan de bakkerijen van Vismale nog kunnen leveren aan de instellingen. Aan het PCS is woensdag voor de laatste keer brood geleverd. In het uitgegeven persbericht stelt De Molen, dat indien de regering het besluit neemt de bestaande meelsubsidie niet langer voort te zetten, een prijsaanpassing van meel onvermijdelijk zal zijn.