Om de toekomst van de visserijsector te verzekeren, vraagt de visserijsector de overheid een Biomassa studie te verrichten. Dat zegt Udo Karg, directeur van SUVVEB, een van de grootste visverwerkingsbedrijven in ons land. Karg was woensdag te gast bij de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) als gastspreker bij de jaarlijkse CEO-talk. Met de CEO-talk tracht de VES de succesverhalen en ook de uitdagingen van ondernemen in Suriname te belichten en konden de aanwezigen na de presentatie vragen stellen aan de gastspreker.
Karg heeft verteld hoe zijn onderneming als visverwerkingsbedrijf is gestart, de uitdagingen van ondernemen en ook de uitdagingen van de visserijsector zelf. Wat duidelijk was in zijn verhaal is dat het kunnen beschikken over goedkope kapitaal om verder te groeien als onderneming of zelfs te starten niet makkelijk is te vinden. Karg stond stil bij de verschillende commerciële banken waar zijn bedrijf financiering heeft aangevraagd en is uiteindelijk bij de Nationale Ontwikkelingsbank terecht gekomen.
“Het was niet makkelijk, want bijna elke dag stond de bank klaar om de huizen van ons op de veiling te gooien”, merkt Karg op. Het binnenhalen van vis om te verwerken was een uitdaging. Een van de voornaamste producten, het roken van vis, kon niet meer geëxporteerd worden naar de Europese Unie (EU) door strenge maatregelen en moest het bedrijf naar andere mogelijkheden zoeken om gelden te genereren, tot zij een samenwerking hadden met Marisa’s Fisheries die de vis binnen haalde en ook een samenwerking met twee Taiwanezen voor het verwerken van Tuna. “Wekelijks exporteren wij 15 tot 25 ton aan Tuna naar Europa en drie wekelijks naar Amerika”, geeft Karg een schets van de productie. Deze is sinds de pandemie in frequentie afgenomen.
Covid
Karg onderkent dat door de pandemie de visserij sector zware klappen heeft gehad. Het is niet dat de vissers geen vissen kunnen vangen, maar er werd in de regio nauwelijks of geen producten afgezet, omdat de toerismesector door de pandemie helemaal was plat gelegd, wat de behoefte in vraag heeft doen afnemen. Ook het stijgen van prijzen zoals olie en levensmiddelen, die nodig zijn om de vissersboten te draaien, zijn in een klap de lucht in geschoten, wat ook een van de klappen was boven op de pandemie.
Uitdagingen
Maar ondanks de successen zit het bedrijf ook met tal van uitdagingen, een daarvan zijn de mogelijke lege visgronden. Uit de cijfers van het Viskeuringsinstituut, ziet men een gestage afname van visvangst. Of dit komt door lege visgronden kan niet met duidelijkheid worden gezegd. Vandaar dat de sector roept voor het uitvoeren van een biomassa studie. De laatste biomassa studie gedaan in Suriname, dateert volgens Karg uit de eindjaren zeventig, hoog tijd om voor de visserijsector een nieuwe studie te doen.
“Jaarlijks verdient de overheid aan de visserijsector alleen USD 1 miljoen aan het verlengen of verstrekken van vergunningen. Waarom kunnen deze middelen niet aangewend worden voor het uitvoeren van een Biomassa studie”, merkt Karg op. Hij geeft verder aan dat het vooral van belang is, wil Suriname duurzaam blijven genieten van de visserij en dat het nodig is voor het veiligstellen van de sector.
Een andere uitdaging zijn de illegale vissers die Surinaamse wateren al jarenlang teisteren. Karg zegt in zijn presentatie dat als slechts een derde deel van de illegale visserij wordt aangepakt, er een 100 procent groei in productie te merken zal zijn in de sector en ook een 100 procent groei in banen binnen de visserij. Andere uitdagingen zijn gebrek aan controle van onze visgronden en gebrek aan kennis bij delen van de overheid, die erop moet toezien dat de sector beschermd is en beleid hierop moet maken. Het uitvoeren van de biomassa studie kan ook bijdragen in het uitbreiden van de vissoorten en producten die geboden kunnen worden aan de markt.