Het Visserscollectief Suriname is vandaag naar het Kabinet van de President geweest om een petitie te overhandigen. De sector, die de grootste binnen de agrarische sector van Suriname is en verantwoordelijk voor meer dan 35% van de totale productiewaarde en 35% tot 40% van de export, heeft volgens de belangenorganisatie te maken met diverse knelpunten en uitdagingen.
Ruim 6000 mensen werken in de visserij, met nog eens 2000 in de bijbehorende subsectoren, maar ze voelen zich ongehoord door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De petitie werd in ontvangst genomen door kabinetsdirecteur Adjay Moensi.
De ontevredenheid was duidelijk af te lezen van de gezichten van de aanwezigen. “Wij willen het persoonlijk aan de president overhandigen”, aldus vertegenwoordigers van het collectief. Ze eisen binnen 48 uur een antwoord van president Chan Santokhi. “Anders zullen we het anders doen.”
“De bevolkingsvisserij draagt jaarlijks bij met een exportwaarde van USD 65 miljoen. In deze sector zijn meer dan 6.500 mensen direct werkzaam, terwijl nog eens 2.000 mensen indirect betrokken zijn, zoals opkopers, transporteurs en verpakkers. Naast de mijnbouw is de visserij een van de belangrijkste sectoren voor de inkomsten in vreemde valuta voor de staatskas.
Daarnaast voorziet deze groep ook volledig in de lokale markt. Wij betalen de normale pompprijs, met allerlei belastingen”, staat onder andere opgenomen in de noodbrief. De organisatie heeft aangeven dat de bevolkingsvissers in aanmerking moeten komen van belastingvrije brandstof. Ook de veiligheid op de wateren baart hen enorm zorgen.
Ook de kosten bij parastataal bedrijf CEVIHAS is enorm dier voor de vissers. De centrale voor vissershavens komt de vissers te duur uit. “De tarieven zijn in valuta. Wij hopen dat men de prijzen zal heroverwegen”, laat een van de personen weten die aangeeft heel erg teleurgesteld te zijn in de minister van LVV. “Het moet ministerie van Landbouw en Veeteelt heten. Die ene V van Visserij kunnen ze weghalen. Wij willen geen geld, maar vragen om faciliteiten en randvoorwaarden.”
De groep heeft zich, na hun bezoek aan het Kabinet van de President, naar De Nationale Assemblee (DNA) begeven om ook daar een petitie in te dienen. Het leek erop dat de DNA-voorzitter Marinus Bee de petitie persoonlijk zou ontvangen, maar ook hij was verhinderd vanwege andere afspraken. De griffier nam de petitie in ontvangst.