Vrouwen en kinderen vormen bijna 70 procent van de dodelijke slachtoffers in de Gazastrook, zo blijkt uit een recente analyse van het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten (OHCHR), die vrijdag werd gepubliceerd.
Deze analyse maakt deel uit van een uitgebreid onderzoek naar mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationaal humanitair recht in de regio, uitgevoerd door het OHCHR. Het VN-bureau onderzocht de periode van november 2023 tot april 2024, de eerste zes maanden na het uitbreken van de recente oorlog.
Het rapport schetst een zorgwekkend beeld van de omvang en de ernst van de mensenrechtenschendingen in deze periode. Veel van deze overtredingen worden aangemerkt als ernstige inbreuken op het internationaal recht, waarbij mogelijk sprake is van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en zelfs genocide, aldus het OHCHR-rapport. De conclusies benadrukken de kwetsbaarheid van vrouwen en kinderen in conflictgebieden, aangezien zij onevenredig vaak het slachtoffer worden van het geweld.
In het rapport worden de gegevens van 8.119 gedode personen onderzocht. Hoewel dit een aanzienlijk aantal slachtoffers betreft, maakt het slechts een klein deel uit van het vermoedelijk totale aantal doden. Volgens het OHCHR zouden in de genoemde periode meer dan 34.500 mensen om het leven zijn gekomen in de Gazastrook. Deze cijfers onderstrepen de tragische tol die het conflict heeft geëist van de bevolking en vormen een dringende oproep voor internationale aandacht en actie.
De VN benadrukt in het rapport de noodzaak om de verantwoordelijken voor deze schendingen ter verantwoording te roepen en dringt aan op een rechtvaardig onderzoek naar de omstandigheden van de doden en de omstandigheden waaronder het conflict is geëscaleerd. Het OHCHR accentueert ook dat alle partijen zich moeten houden aan de verplichtingen van het internationaal recht en maatregelen moeten nemen om burgers, en in het bijzonder vrouwen en kinderen, te beschermen.