Voedseltechnoloog Ricky Stutgard zegt dat de voedselveiligheid in een land afsterft wanneer de armoede toeneemt in crisisperiodes. In Suriname is het volgens hem daarom verwachtbaar dat er veel meer dumpgoederen op de schappen zullen komen te staan.
In het kader van de Internationale Dag van de Voedselveiligheid, welke jaarlijks op 7 juni wordt herdacht, zegt hij dat in ons land steeds meer levensmiddelen van slechte kwaliteit worden verkocht. Stutgard maakt zich zorgen over de voedselpakketten die tegenwoordig verkocht dan wel verstrekt worden.
Voedselpakket
Bureau voor Openbare Gezondheidszorg
Hij vraagt zich af of het controlemechanisme van Suriname, in dit geval het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), de mogelijkheid krijgt om deze producten te controleren. “Ik denk van niet, omdat je vaak hoort dat er vervallen producten in zo een voedselpakket zitten.” Dit is een groot probleem, zegt Stutgard.
Slechtere levensmiddelen
Gezien de mensen die deze voedselpakketten kopen, arme mensen zijn en zij dus ook moeilijk naar de dokter kunnen. “De mensen die al kwalitatief minder eten, kwalitatief slechtere levensmiddelen consumeren, zijn de mensen die meestal deze voedselpakketten krijgen, waarin er eventueel vervallen producten tussen zijn.”
Serieuze wetgeving
Om een verandering teweeg te brengen ziet hij graag dat het controlemechanisme in Suriname zoals het BOG en enkele afdelingen van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, versterkt en gefaciliteerd worden. Ook moet er volgens Stutgard serieuze wetgeving komen om ervoor te zorgen dat malafide handelaren niet de kans krijgen om het een of ander te doen.
levensmiddelenwet
De Surinaamse levensmiddelenwetgeving is van oktober 1911. “Mijn grootmoeder was toen nog niet geboren. En nu is zij al lang dood. Haar zoon, mijn vader, is ook al lang dood”, benadrukt Stutgard om aan te tonen hoe oud deze wet is. In 1953 zijn er wat aanpassingen gedaan in deze wet.
Nederlandse consult
Echter, de moederwet van 1911 is nog bepalend voor onze voedselveiligheid. Hij zegt dat een heleboel voedselcontaminatie, zoals pesticide, onvoldoende in deze wetgeving voorkomen. “Dat moet gaan veranderen.” In 2004 heeft een Nederlandse consult de taak gekregen een nieuwe levensmiddelenwet in elkaar te zetten, de persoon in kwestie heeft dat ook gedaan, meldt de voedseltechnoloog.
Deze conceptwet is toen aan de toenmalige minister van LVV overhandigd. De minister heeft op zijn beurt een Surinaamse codex alimentarius verstrekt. Maar daarna heeft Stutgard niets meer gehoord over een nieuwe levensmiddelenwet.
Voedselveiligheidsinstituut
Het probleem is ook dat deze roti’s twee uur in de ochtend zijn gemaakt en om zeven uur naar de winkel zijn gebracht
In oktober 2020 is er een Surinaamse voedselveiligheidsinstituut geïnitieerd, maar die implementatie moet nog plaatsvinden. Stutgard zegt dat dit instituut een powerhouse moet worden die taken van LVV en BOG gaat overnemen. Echter, hij zegt dat het instituut alleen goed zal functioneren als het een micro biologisch en chemisch laboratorium onder zich heeft.
Apparaten zijn duur
En daarnaast zal er volgens Stutgard wetgeving moeten komen, waarbij mensen die levensmiddelen wensen te produceren en verkopen, verplicht gesteld moeten worden dat dit instituut het onderzoekt en daaraan moeten er kosten verbonden zijn. “Het instituut moet niet gaan functioneren als BOG, anders is het een verloren case. Je moet betalen om analyses te doen, want die apparaten zijn duur. Ik denk dat dat moet gebeuren, willen we dat het voedselveiligheidsinstituut goed gaat functioneren.”
Aanwijzingen voedselveiligheid
Stutgard zegt te begrijpen dat het waarborgen van voedselveiligheid in deze periode moeilijk is. Echter, hij wijst er op dat voorverpakte goederen voorzien moeten zijn van een etiket met daarop de naam van de producten, een adres, ingrediëntenlijst en productie- en vervaldatum. Burgers moeten ook letten op het materiaal. Hij wijst erop dat blikjeswaren die bol staan, beschadigd zijn of een sissend geluid geven, reeds vervallen zijn.
Vingerafdruk
Bij vlees en vis moeten burgers nagaan of die een afwijkende kleur en geur hebben, als dat het geval is dat zijn deze producten volgens Stutgard reeds in ontbinding. “Van vis is bekend dat je erop kan drukken, als daarna je vingerafdruk te zien is, dan is deze ook al in ontbinding.” De voedseltechnoloog raadt eenieder aan om vis en vlees te kopen, die op ijs zijn geplaatst. Hij benadrukt dat het volk geen vis of vlees mag accepteren als die gewoon op een bank zijn geplaatst.
roti en bara op de toonbanken
Een ander veelvoorkomend probleem tegenwoordig volgens Stutgard, is de verkoop van roti en bara op de toonbanken van winkels. Hij wijst erop dat supermarkten geen vergunning hebben om deze zaken te verkopen. Hij zegt dat het daarnaast niet duidelijk is wie de roti heeft gemaakt en BOG heeft geen controle over wie dat doet.
“Het probleem is ook dat deze roti’s twee uur in de ochtend zijn gemaakt en om zeven uur naar de winkel zijn gebracht. In de winkel worden deze producten niet goed geconserveerd, waardoor de kopers hiervan gemakkelijk een voedselvergiftiging kunnen oplopen”, aldus Stutgard.
Consumenten
De Internationale Dag van de Voedselveiligheid is in 2018 door de Verenigde Naties uitgeroepen. Dit besluit werd genomen vanwege het feit dat veel mensen, levensmiddelen consumeren waarvan ze ernstig ziek worden en in bepaalde gevallen zelfs doodgaan. Met deze dag willen de Verenigde Naties dat het produceren, bewerken, verwerken, behandelen, transporteren en verkopen van voedselproducten op een verantwoordelijke wijze moet gebeuren, zodat consumenten niet gaan lijden aan een of ander voedsel intoxicatie.